חוזר 2 – האם דמי ארגון נחשבים כחלק מהשכר החייב במס שכר

בפרשת שירותי בריאות כללית (ע"א 3844/15) נדונה השאלה האם יש לכלול בחישוב ה"שכר" ו"הכנסת העבודה", בגינם חברה מחויבת במס שכר ומס מעסיקים, גם את דמי הארגון (דמי טיפול מקצועי או דמי חבר עד גובה דמי הטיפול המקצועי) המשולמים על ידי חברה בגין עובדיה למוסדותיה של הסתדרות העובדים.

שירותי בריאות כללית (להלן: "הכללית"), הנחשבת למלכ"ר, הגישה לפקיד השומה דוחות מס ושילמה על פיהם מס שכר ומס מעסיקים כנדרש. לאחר מכן, פנתה הכללית בבקשה לתקן את דיווחיה בנימוק כי לצורך קביעת הכנסת העבודה שבסעיף 2(2) לפקודה, אשר בגינה משולם מס שכר ומס מעסיקים, יש להפחית את הסכומים אשר שולמו על ידה כדמי ארגון למוסדות ההסתדרות. זאת מאחר שבהתאם להסכמים קיבוציים עם ההסתדרות יש לנכות משכרו של כל עובד את דמי הארגון ולהעבירם להסתדרות. בית המשפט המחוזי שדן בסוגיה קבע כי יש לפרש את סעיף 2(2) לפקודה כך שתשלומים אלה, אשר ניתן להכיר בהם כהוצאה מוכרת על ידי העובד ומנוכים כתשלום חובה על ידי המעסיק, אינם נכללים בהגדרת הכנסת עבודה על פי הסעיף, זאת אף אם לא מדובר בהוצאה שהוציא העובד. על כך הגיש פקיד השומה ערעור לבית המשפט העליון.

פקיד השומה טען כי יש להכיר בתשלומים שמעבירה הכללית להסתדרות כחלק מהבסיס לחישוב הכנסת העבודה בידי העובד, שכן החישוב מתבצע על פי התשלום שמשלם המעסיק לעובדו ולא על פי הכנסתו החייבת של העובד. תשלום זה אינו נכנס לחריג שבסעיף 2(2) לפקודה, מכיוון שהכללית היא גורם המהווה מעין "צינור" להעברת כספי העובד לידי ההסתדרות, ואינה מחזירה לעובדיה הוצאה זו. זאת ועוד, מהותה הכלכלית של העברת הכספים הינה תשלום שכר אותו משלמת הכללית לעובד ולכן אין טעם לא למסות העברה זו בשל היות הכללית הגורם המשלם בפועל. לעומת זאת, טענה הכללית כי מלשונם של חוק מע"מ וחוק מס מעסיקים עולה, שהחיוב במסים לפי חוקים אלה חל רק על שכר או הכנסת עבודה ששילם המעסיק לעובד בפועל, ולכן אין להחילם על דמי הארגון שאינם מגיעים לידיו של העובד. יתרה מכך, דמי הארגון הם תשלומי חובה שאינם בעלי אופי של תשלום פרטי לעובד, ולכן אינם מייצרים עבורו ערך מוסף. בטענותיה נשענה הכללית על פסיקתו של בית המשפט המחוזי, אשר קבע כי מדובר בהוצאה המותרת בניכוי בידי העובדים, והעובדה שהם חייבים לשלם את דמי הארגון כדי לעבוד במקום עבודתם, הופכת אותם לתשלום הכרוכים ושלובים באופן אינצידנטלי בתהליך הפקת הכנסתם, אשר נועדו לשמירה על הקיים.

בית המשפט העליון קיבל את עמדתו של פקיד השומה וקבע כי דמי הארגון המשולמים על ידי הכללית למוסדות ההסתדרות בעבור עובדיה, מהווים חלק בלתי נפרד משכר עבודתם, המבטא את הערך המוסף של הכללית. זאת מאחר שתכליתם של מס השכר ומס המעסיקים היא למסות את הערך המוסף של המעסיק, המתבטא בשכר שהוא משלם לעובדיו, ולכן יש לצאת מנקודת הנחה כי הכנסת העבודה של העובד, לפי סעיף 2(2) לפקודה, היא השכר אותו משלם המעסיק. כלומר, דמי הארגון מהווים הכנסה אצל העובד, בדיוק כמו שאר רכיבי שכרו. עוד קבע בית המשפט כי מבחינה כלכלית ומהותית, אין הבדל בין העברת הכסף מהמעסיק לעובד ומהעובד להסתדרות, אילו נעשתה, לבין העברת הכסף באופן ישיר מהמעסיק להסתדרות. מכאן, יש לראות את דמי הארגון כחלק מהשכר ששולם לעובד, אף אם כספים אלו לא הגיעו לידיו בפועל.

בעקבות תוצאות פסק הדין, פרסם המוסד לביטוח לאומי ביום 1.1.17 את חוזר ניכויים מס' 8, העוסק בניכוי הוצאות מהכנסת עבודה וניכוי דמי חבר / טיפול, הקובע כי יש לראות בתשלומים המשולמים להסתדרות כחלק מהכנסת העבודה של העובד, כאשר לעניין זה אין להתחשב בשאלה האם ההכנסה מותרת בניכוי בהתאם לסעיף 17 לפקודה. 

הירשם לניוזלטר ולעדכונים אחרונים מ BDO זיו האפט

Please fill out the following form to access the download.