תכנון מקדים של הפרישה לפנסיה

בקצרה

רוב העובדים בישראל מתקרבים לגיל הפרישה לפנסיה ללא תכנון פנסיוני. התחום המורכב והסבוך הזה מצריך, השקעה, חשיבה וגם לא מעט גורמים מייעצים שיוכלו למטב את תוכנית הפרישה ולהפוך אותה לאפקטיבית עבור החיים לאחר הפרישה מעבודה. כדי לעמוד בכל אלו תוך ניצול הפוטנציאל הכלכלי הגלום בקצבה הפנסיונית ובסכומים ההוניים לטובת חיסכון משמעותי יותר, תצטרכו להתחיל לתכנן את פרישתכם כבר לקראת העשור האחרון של תקופת העבודה. כיצד עושים זאת נכון? למי פונים? ועל מה כבר יש לקבל החלטות בנושא? המדריך המקיף לפניכם:

כל אדם שיוצא לגמלאות מעוניין להמשיך לשמור על רמת חיים נאותה לאחר שפרש מעבודתו. אך בתכנון הפרישה לפנסיה מעורבות לא רק כל התוכניות הפנסיוניות הקיימות, אלא מגוון רחב של נכסים ורמת חיים שישפיעו על היקף ההכנסות וההוצאות בתקופת הפרישה, לרבות הוצאות שוטפות וחד פעמיות (עזרה לילדים לדוגמה) ועד יומו האחרון.

כמובן שצריך להתייחס גם לעניין המיסוי שאתם משלמים במהלך תקופת העבודה ולמיסוי שיחול בתקופת הפרישה עצמה, כך שיהיה אפשר להיערך טוב יותר מבחינה כלכלית.


מדוע חשוב לתכנן את הפרישה לפנסיה ולא להמתין לרגע האחרון?

כל עובד ועובדת שמתקרבים לפרישה לפנסיה אך עדיין נמצאים בטווח של 12-5 שנים ממנה, יוכלו לבצע שינויים ושיפורים איכותיים ומדויקים על מנת להגיע לפרישה לפנסיה עם סכום כספי גבוה יותר וגם לצפות את המשך ההכנסות בגיל המאוחר. סוגיות שישפיעו על התכנון הפנסיוני עשויות להיות:

  • בני הזוג – האם עובדים? מהי הקצבה העתידית שלהם? האם התוכניות האישיות שלנו יגנו עליו אם חלילה יקרה לי משהו?

  • מהו גיל הפרישה המתוכנן שלי ושל בת/בן זוגי? האם מדובר בגיל ריאלי?
  • מהו מצבנו הכלכלי (כתא משפחתי)? הן מבחינה פיננסית והן מבחינת נכסינו? האם צפויות לנו ירושות? הכנסות נוספות? מהן ההוצאות הצפויות? כמובן שנוכל לתכנן את קבלת הקצבאות אחרת, אם יתקיימו הכנסות קבועות או שצפויים לנו סכומי כסף גדולים.

בנוסף, גיל 60 לערך, הוא גיל שבו קל מאוד להבין מהי רמת החיים שאנחנו שואפים אליה ומה יהיו עיקר הוצאותינו. בדרך כלל מדובר בשלב שבו המשכנתא נמצאת בשלביה האחרונים, אין הוצאות שוטפות על ילדים, אך העזרה לילדים והנכדים גדלה. ייתכן שהזוג מעוניין ליהנות מנסיעות משותפות לחופשות, לשפץ את הבית או לרכוש תחומי עניין מסוימים, מה שידרוש מיפוי מדויק שנוגע גם עתיד הפנסיוני.


רובנו לא נערכים בזמן לפרישה לגמלאות

האם אתם כבר יודעים כמה כסף תקבלו עם הפרישה מהעבודה והיציאה לפנסיה? שאלה זו מעסיקה הרבה אנשים שנותרו להם רק מספר שנים עד שיוגדרו כגמלאים, כשהתשובה עליה בדרך כלל לא תהיה מספקת. יש לכך שלוש סיבות עיקריות:

  1. הראשונה היא עלייה בתוחלת החיים, שיכולה לגרום לתשלומי קצבאות נמוכים יותר

  2. השנייה היא חוסר ידע על שיטות החישוב של קרנות הפנסיה ותכניות הביטוח השונות.
  3. השלישית היא המיסוי הצפוי על הקצבאות והסכומים השונים שנקבל בפרישה, מה שיעניין אותנו בסופו של דבר הוא הסכום נטו שישאר בידנו לאחר המס כשהשאיפה היא לקבל את המקסימום האפשרי.

גם אם אתם לא בטוחים כרגע מהי הנקודה שבה תפרשו מעבודתכם, אין ספק שלתכנון קבלת המענק או הקצבה תהיה חשיבות מכרעת להתנהלותכם בגילאים מאוחרים. כעת תצטרכו לבדוק מהן חובות המעביד בפרישתכם, מהם המיסים שתשלמו וכיצד ומתי מקבלים את דמי הפנסיה – האם מדובר בסכום שניתן לכם בפעימה אחת או כקצבה חודשית?
 

קבלת סכום הפיצויים ממקום העבודה בעקבות פרישה לגמלאות

פרישה לפנסיה מתרחשת כאשר העובד מתנתק לחלוטין מיחסיו עם מקום העבודה. על פי החוק נכון להיום, זהו גיל 67 לגברים וגיל 62 לנשים אם כי ישנה גם האפשרות לצאת לפנסיה מוקדמת תחת נסיבות רפואיות. תחשיב הפיצויים שהמעסיק משלם מורכב למעשה מתשלום של משכורת חודשית אחת בעבור כל שנת עבודה. במילים אחרות, אם עבדתם 20 שנים במקום העבודה בשכר ממוצע של 7,000 ₪, דמי הפרישה שתקבלו יעמדו על 140,000 ₪. שימו לב שבסיס הפיצויים הוא שכר היסוד והתשלומים הקבועים שמתלווים אליו והוא איננו מתייחס בד"כ לסכומים שנתקבלו בעקבות בונוסים, מענקים או נסיעות וארוחות. יחד עם זאת, הדבר תלוי גם במקום העבודה עצמו ובהסכמים שנחתמו בין הארגון לוועד העובדים שלו. במקביל לסכום הפיצויים המשולם לעובד, ישנם גם ארגונים שמשלמים מענקים עבור פרישה מרצון. מענקים אלו מתייחסים לסכומים שנוצרו בשל ימי מחלה או חופשה שלא נוצלו, מענקי הסתגלות ועוד.

 

השלמה אפשרית לסכום הצבור בקופת הפיצויים

על פי חוק, כל מעסיק מחויב להפריש מידי חודש תשלום לטובת פיצויים לעובדיו. התשלום החודשי עומד לרוב על סביבות 8.33% מהשכר וכך עם הפרישה לגמלאות, הכסף נמצא בקופה האישית של העובד או לפחות חלקו, משום שעובדים שעלו במדרגת השכר עם השנים אמורים לכאורה לקבל הפקדה בהתאם למשכורתם הנוכחית ולא בהתאם לזו שקיבלו בעבר. במקביל, הקופה יוצרת תשואה מסוימת (חיובית או שלילית), מה שלמעשה יוצר הפרשים בין סכום הפרישה לעובד לבין הסכום שכבר נמצא בתוך הקופה וכעת צריך לאזן ביניהם.

לשם כך, תצטרכו לבדוק האם חתמתם על סעיף 14 לחוק הפיצויים. אם חתמתם עליו, כל הכסף שנמצא בקופה שייך לכם, בין אם מדובר בפרישה לפנסיה ובין אם מדובר בהתפטרות או פיטורין. הדבר מאפשר למעסיק להימנע מהשלמת הפיצויים בעקבות ההפרשים שנוצרו לאור העלייה בשכר והוא עשוי לשרת את שני הצדדים, כל זאת בתנאי שהמעסיק שילם את ההפקדה המקסימאלית לפיצויים לקופה.

המיסוי שחל על קבלת דמי פיצויים דומה לזה של מיסוי המשכורת החודשית, בתוספת הקלות ותקרת פטור. פטור ממס יחול על פי גובה המשכורת החודשית האחרונה כפול מספר שנות העבודה, כאשר התקרה עומדת על 12,420 אלף שקלים לשנה (נכון ל-2020) ומעליה יתכן שיהיה צורך בתשלום מס, אם כי בתכנון מיסוי נכון יתכן שניתן להפחית את הסכום המס החייב או אף לבטלו.


משיכת כספי הפנסיה כנגד חיסכון במס

אם כבר קיבלתם את תמונת המצב לגבי גובה הפיצויים ומענק הפרישה שמגיעים לכם, כעת תצטרכו לתכנן את כספי הפרישה במובן הפרקטי: האם להשאיר אותם בתוך קופת הפנסיה? האם מושכים חלק מהם או את כולם? האפשרויות רבות וגם ההשלכות שלהן, מה שמחייב תכנון נכון שיפחית במס שתשלמו.

באופן עקרוני, הפיצויים והמענק שמגיעים לכם יהיו פטורים ממס באופן חלקי. לפיכך אפשר לבצע משיכה חד פעמית גדולה עם פטור מס, אך לחלק שאיננו פטור יש כמה אופציות: פריסה למשך מספר שנים, ייעוד לקצבה פנסיונית, ניצול זכויות לרצף פיצויים וגם משיכה עם תשלום המס הנדרש.

פריסת המענק למספר שנים נחשבת לאפשרות בולטת, מאחר והיא מנצלת את הירידה במדרגת המס שקיימת בדרך כלל לאחר הפרישה(המדרגה במשיכה חד פעמית גדולה יותר מזו שמאפיינת רק חלק מהסכום).

ייעוד הכספים לקצבה מתאים למי שמעוניין בקבלת קצבה לאורך כל חייו ללא תלות כמה זמן יימשכו, קיים פטור משמעותי במס לקצבאות שמתקבלות לאחר גיל הפרישה.

רצף פיצויים הוא האופציה להשאיר את הכספים בתוך קופת הפיצויים מבלי למשוך אותם. האפשרות מתאימה לפורשים שממשיכים לעבוד כשכירים, כך שהכסף עומד לרשותם והם לא משלמים עליו מס עד לעת המימוש בעלת הפרישה או לפני כן, היתרון שברצף זה הוא האפשרות בתכנון המס לקראת הפרישה כאשר ההכנסה שלנו יורדת, כל זאת כמובן תלוי בתכנון נכון קדימה.

 

פרישה לגמלאות - השורה התחתונה:

כפי שקראתם, ישנם תנאים רבים שמשפיעים על תכנון משיכת הכספים או שמירתם לקראת גיל הפרישה לגמלאות. כל החלטה שתקבלו אמורה לקפל בתוכה שלל שיקולים אישיים לגבי הוצאות והכנסות, התחשבות בתא המשפחתי ובאורך חייכם העתידי, כך שתגיעו לגיל הפרישה עם כמה שיותר כסף בצד ותוכלו להתקיים בכבוד.

כדי לעשות זאת נכון, כדאי להתייעץ בטווח הזמן שהצגנו עם יועץ פנסיוני שבקיא הן בתכניות הפנסיוניות והמיסוי בעת הפרישה וההפקדה והן בתכנון כלכלי שיכלול גם את הנכסים האחרים שלכם תוך שילוב ההוצאות והתחייבויות שלכם לפני ואחרי הפרישה.

 

ליצירת קשר עם המומחים שלנו >>

 

הירשם לניוזלטר

Please fill out the following form to access the download.