גם ביטוח לאומי אמר את דברו: סקירת חוזר ביטוח לאומי 1487

גם ביטוח לאומי אמר את דברו: סקירת חוזר ביטוח לאומי 1487

 

בקצרה

המוסד לביטוח לאומי פרסם חוזר העוסק בחבות דמי ביטוח על הכנסות לפי סעיף 3(ט1) ולפי סעיף 62 א לפקודה. האם לפי סעיפים אלו מדובר בהכנסות שחייבות בדמי ביטוח? האם יש נפקות לסיווג הכנסות אלו בשומת היחיד- בעל המניות? שאלות אלו ועוד נענות בחוזר זה.  



המוסד לביטוח לאומי פרסם חוזר העוסק בחבות דמי ביטוח על הכנסות לפי סעיף 3(ט1) ולפי סעיף 62 א לפקודה. הרקע לכך היא החקיקה במסגרת חוק ההתייעלות הכלכלית, אשר נכנסה לתוקף ביום 1.1.2017, במסגרתה נוספו לפקודה הסעיפים 3(ט1) - משיכת כספים מחברת מעטים על ידי בעל המניות המהותי; ו-62(א) - הכנסת החברה הנובעת מפעילות היחיד כאשר ההכנסה מועברת ליחיד, ידוע בשם "חברת ארנק", במטרה למסות את הרווחים שנצברו בחברות ולייחס את ההכנסה לבעל המניות המהותי בחברה.

רבות דובר על חוקים אלו, ועל ההשפעה עצומה שיש להם על התנהלות בעלי המניות ביחס למשיכת הכספים ועל מיסוי הרווחים בחברות. החל מעת תחולת יישום חוקים אלו משנת 2017 ועד לפרסום החוזר נשוא המאמר, שרר חוסר בהירות לגבי השלכות ביטוח לאומי בעניין חקיקה זו.

נדגיש כי פרקטית, בשנים אלו, לא חויבו הכנסות אלו בדמי ביטוח, ואם כן נשלח חיוב שכזה, פניה לסניף המל"ל הרלבנטי במטרה לעדכן כי מדובר בהכנסה הנובעת מיישום 3(ט1) או 62א, בטלה את דרישת החיוב.

האם אכן מדובר בהכנסות חייבות בדמי ביטוח? האם יש נפקות לסיווג הכנסות אלו בשומת היחיד- בעל המניות? שאלות אלו ועוד נענות בחוזר זה.

ראשית, נציין כי הכנסות מסעיפים לו שסווגו כהכנסה ממשכורת אינן נכללות בדיווח טופס 126 של מעביד על העובד, אלא הן מיוחסות לנישום במסגרת השומה העצמית כהכנסה משכר אך לא נוכה מהן דמי ביטוח. לפיכך הביטוח לאומי רואה בהפרש שבין ההכנסה כשכיר שדווחה בשומה, לבין ההכנסה כשכיר שדווחה בטופס 126,  כהכנסה של עצמאי.

 

חבות ביטוח לאומי בהכנסה לפי סעיף 62א לפקודה

על פי סעיף זה, לבעל המניות בחברה מיוחסת הכנסה הנובעת מפעילותו. מדובר בהכנסה אקטיבית שמסווגת למס כהכנסה שמקורה בשכר, עסק או משלח יד של הנישום בעל המניות, כמפורט להלן:

ההכנסה מסווגת כמשכורת- ההפרש בין הדיווח בשומה לבין הדיווח בטופס 126 יהיה חייב בדמי ביטוח כהכנסה ממשלח יד עצמאי (כאשר לא קיים למבוטח עיסוק קודם של עצמאי עונה להגדרה, יש לפעול לפתיחת עיסוק עצמאי. כאשר ההפרש קטן מ-25% מהשכר הממוצע, יש לפתוח עיסוק עצמאי שאינו עונה להגדרה).

ההכנסה מסווגת כהכנסה ממשלח יד עצמאי- ההכנסה תהיה חייבת בדמי ביטוח כהכנסה ממשלח יד עצמאי, כפי התקבלה בשומה.

 

חבות ביטוח לאומי בהכנסה לפי סעיף 3(ט1) לפקודה

על קצה המזלג, הוראות הסעיף קובעות כי יש לייחס את משיכות הכספים של בעל המניות מהחברה, להכנסותיו האישיות בתיקו האישי (בהתאם לכל התנאים המפורטים בהוראות הסעיף). החיוב בביטוח לאומי יבוצע בהתאם לנתונים שיתקבלו משומת מס הכנסה, כדלקמן:

במקרה ויש עודפים בחברה, ההכנסה תסווג להכנסה מדיבידנד- במקרה זה ההכנסה פטורה מדמי ביטוח.
במקרה ואין עודפים בחברה, הסיווג יכול להיות בכמה אופנים:

ההכנסה מסווגת כהכנסה מעסק או משלח יד – ההכנסה תהיה חייבת בדמי ביטוח כהכנסה ממשלח יד עצמאי, כפי התקבלה בשומה.

ההכנסה מסווגת כמשכורת – ההפרש בין הדיווח בשומה לבין הדיווח בטופס 126 יהיה חייב בדמי ביטוח כהכנסה ממשלח יד עצמאי.

הכנסה שאינה מיגיעה אישית- ההכנסה תהיה חייבת בדמי ביטוח כהכנסה שלא מעבודה, כפי התקבלה בשומה.


אז מה למדנו?

ראשית, שיש לבחון בתשומת לב את אופן סיווג ההכנסה בדיווח האישי של בעל המניות. המיסוי הוא כמובן שונה, וגורר עלות נוספת בדמות ביטוח לאומי.

שנית, מאז החקיקה האמורה עד למועד פרסום חוזר זה, הייתה עמימות בכל הנוגע לדמי ביטוח. מאז שפורסם החוזר , הובהר המצב ולחוקי 3(ט1) ו-62א נוספו עלויות מיסוי נוספות בדמות דמי ביטוח, מה שיכול להשפיע מהותית על התנהלות בעלי המניות ובחירת התאגדות כחברה בכלל.


BDO ישראל לעסקים קטנים

BDO ישראל הינה פירמת ראיית חשבון וייעוץ עסקי מובילה, עם ניסיון רב שנים בליווי עסקים קטנים בארץ ובעולם. היכרותנו עם הצרכים, ההזדמנויות והסיכונים של העסקים הקטנים, מאפשרים לנו להציע מעטפת שירותים מותאמת אישית לצרכי הלקוח.

אנו מציעים ללקוחותינו יחס אישי לצד מעטפת שירותים של פירמה מובילה:

  • ביקורת וסקירה של דוחות כספיים
  • ייעוץ שוטף בנושאי חשבונאות ומיסים
  • ייצוג שוטף בפני רשויות המס
  • דוחות אישיים לבעלי המניות
  • הנהלת חשבונות וחשבות, הכנת משכורות ותלושי שכר לעובדים בעסק
  • חישוב הפרשות לפנסיה, קרנות השלמות, גמל
  • ייעוץ וליווי עסקי

ליצירת קשר עם המומחים שלנו

להרשמה לניוזלטר לעסקים קטנים