מחילת חוב - מחיקת הלוואת בעלים כנגד הפסד הון

מחילת חוב - מחיקת הלוואת בעלים כנגד הפסד הון

 

בקצרה

הלוואות מבעלי מניות לטובת החברה מזרימות כספים מתוך כוונה להחזרתה בזמני רווח, אך מה קורה כשאין רווח לכסות את ההלוואה? במקרה בו החברה הגיעה לחדלות פירעון, יוכל בעל המניות להכיר בהשקעה - באותה הלוואת בעלים שרשומה לזכותו - כהפסד הון אישי, אך האם באמת אין סיכוי לגביית אותו חוב של החברה לטובת בעל המניות?   

 


 

מהי מחילת חוב?

בעולם העסקים בעלי מניות רבים מזרימים כספים לחברות שבבעלותם, מתוך כוונה שאותן הלוואות יוחזרו להם ברגע שהחברה תרוויח ותוכל לפרוע אותם. אך לפעמים אין מה לעשות  ולצערם החברה נכשלת בפעילותה העסקית ולא מסוגלת להחזיר להם את "הלוואת הבעלים" שהזרימו לתוכה .

במקרה כזה , שבו החברה הגיעה לחדלות פירעון, מפסידה כספים ונמצאת בגירעון תזרימי הולך וגדל, יוכל אותו בעל המניות להכיר בהשקעתו בחברה , באותה הלוואת בעלים שרשומה לזכותו בספרי החשבונות של החברה כהפסד הון אישי.

כלומר,  מחיקת הלוואת הבעלים תיצור במישור בעל המניות הפסד הון שאותו הוא יוכל לקזז מרווחי הון אחרים שנבעו באותה שנת מס או בשנים הבאות מהשקעותיו האחרות במישור הפרטי, כולל משוק ההון , קניה ומכירה של מניות, אג"חים , אופציות,וניירות ערך סחירים , וגם משבח מקרקעין בעסקאות נדל"ן. ומנגד, במישור החברה – תירשם הכנסה ממחילת חוב, שבדרך כלל תקוזז כנגד אותם הפסדים צבורים שנוצרו בחברה עד לאותה נקודה.


כיצד נבחן האם אין סיכוי להחזרת החוב

כדי שתוכלו להכיר בהפסד הון במישור האישי של בעל המניות ובמחיקת הלוואת הבעלים, יש לבחון האם באמת אפסו כל הסיכויים לגביית אותו החוב של החברה לבעל המניות ? במיוחד בגלל שמדובר במחילת חוב שנעשית ומושפעת מיחסים בין צדדים קשורים.

לשם כך, לפני ביצוע המחיקה צריך לעשות בחינה מדוקדקת יותר ממקום אובייקטיבי וישר , האם מדובר בחוב אבוד שמחילתו ע"י בעל המניות לחברה  אכן יצרה, כאופציה אחרונה למזעור נזקים כלכלים, הפסד הון בר קיזוז אמיתי, או שאולי אותה פעולה מונעת ומתודלקת  משיקולים זרים אחרים  בבחינת " עסקה מלאכותית " .  תכנון מס בלתי לגיטימי שנועד ליצור יתרון מס מידי בידי בעל המניות,  לתכלית ספציפית ומוגדרת מראש ללא תלות ביכולתה האמתית של החברה לפרוע את חובה כלפיו.

מותר לציין שלאחרונה, בית המשפט המחוזי בתל אביב נדרש לסוגיה הזו בעניין וינברג דוד נגד פקיד שומה תל – אביב 1, אשר דרש להכיר בהפסד הון שנוצר לו ממחיקת הלוואת בעלים שנתן לחברה בבעלותו ולקזז אותו כנגד שבח מקרקעין שנוצר לו ממכירת קרקע פרטית. פקיד השומה טען שמדובר במחילת חוב רצונית , שנובעת מאינטרס אישי מובהק של דוד וינברג ליצור הפסד הון שאותו יוכל לקזז כנגד שבח מקרקעין  ובכך להפחית בצורה משמעותית , בכמה מיליונים טובים, את המס שאותו היה חייב לשלם בגין אותה עסקת מקרקעין שביצע במישור הפרטי.

בית המשפט קבע שוינברג לא הציג כל טעם ממשי למחילת החוב , אלא בעיקר רצה להימנע מתשלום מס השבח שנבע ממכירת המקרקעין , ופסק שבהתאם למבחנים שנקבעו בפסיקה מדובר "בעסקה מלאכותית".


לסיכום

ניתן לקבוע ולהסיק שרגע לפני שאתם הולכים ומכריזים על הפסד הון שנבע לכם ממחיקת הלוואת בעלים לחברה שבבעלותכם ,חשוב שתעשו בדיקה מקצועיות נטולת שיקולים ואינטרסים אישיים -  האם באמת אפסו כל הסיכויים לגביית אותו החוב של החברה כלפיכם?
האם התייעצתם לפני ביצוע המהלך עם רואה חשבון מקצועי או קיבלתם חוות דעת כלכלית לגבי איתנותה הפיננסית של החברה , ויכולתה להתאושש תזרימית בעתיד הנראה לעין?
כי כמו שהבנתם רשות המיסים לא פראיירית! היא תילחם בכם עד הסוף כדי להגיע לחקר האמת ולחשיפה של שיקולים זרים שיכולים לפגוע בכשירותכם כאנשי עסקים.

מהטעם של הפחתת מס בלתי נאותה שנעשתה מתוך כוונת מרמה, שיכולה גם להתפתח לחזית פלילית ביניכם לבין מדינת ישראל.


BDO ישראל לעסקים קטנים

BDO ישראל הינה פירמת ראיית חשבון וייעוץ עסקי מובילה, עם ניסיון רב שנים בליווי עסקים קטנים בארץ ובעולם. היכרותנו עם הצרכים, ההזדמנויות והסיכונים של העסקים הקטנים, מאפשרים לנו להציע מעטפת שירותים מותאמת אישית לצרכי הלקוח.

אנו מציעים ללקוחותינו יחס אישי לצד מעטפת שירותים של פירמה מובילה:

  • ביקורת וסקירה של דוחות כספיים
  • ייעוץ שוטף בנושאי חשבונאות ומיסים
  • ייצוג שוטף בפני רשויות המס
  • דוחות אישיים לבעלי המניות
  • הנהלת חשבונות וחשבות, הכנת משכורות ותלושי שכר לעובדים בעסק
  • חישוב הפרשות לפנסיה, קרנות השלמות, גמל
  • ייעוץ וליווי עסקי

ליצירת קשר עם המומחים שלנו

להרשמה לניוזלטר לעסקים קטנים