סקר הסיכונים של BDO: המתחים הגיאו-פוליטיים כסיכון המרכזי של הארגונים

 

בקצרה

המתחים הגיאו-פוליטיים תופסים תאוצה בהשפעתם על שרשראות האספקה העולמיות – כך עולה מסקר מקיף שערכה פירמת הייעוץ BDO בקרב מנהלים ומנהלות בכירים בעולם.  בסקר הסיכונים הגלובלי השנתי שנערך ב-BDO זו השנה השביעית, השתתפו כ-500 מנהלים ומנהלות בכירים ברחבי העולם, שהתבקשו לענות על גורמי הסיכון המרכזיים שאורבים לארגונים וחברות בעתיד לבוא. 

 

השפעת המתחים הגיאו-פוליטיים נעשית מרכזית יותר ויותר בשל המתח הגובר בין רוסיה לבין ארה"ב והשחקניות הגדולות באירופה, במקביל למתח המתמשך בין ארה"ב לסין והמלחמה שמתרחשת בין רוסיה לאוקראינה. התפתחות היקפי המסחר הבינלאומיים יוצרת תלות גדולה של חברות וארגונים בתפקודן של שחקניות גדולות בכפר הגלובלי, ובפרט ביכולת זרימת המסחר ותפקוד שרשרת האספקה שלהן.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


מהסקר עולה כי 77% מהמשתתפים ציינו את המתחים הגיאו-פוליטיים כגורם הסיכון המרכזי ביותר לארגונים. זאת, בשל העובדה כי למתחים מסוג זה השפעה משמעותית על שרשראות האספקה העולמיות,  ויש להם השלכות כלכליות ותפעוליות על הארגונים, וכן השפעה על יכולת העמידה של ארגונים בפני משברים. כ-33% ממשתתפי הסקר ציינו כי הם חשים שאינם מוכנים בפני הסיכונים הנובעים ממתחים גיאו-פוליטיים.
 

ניהול סיכונים כחולייה בשרשרת האספקה

להשפעת המתחים הגיאו-פוליטיים על שרשראות האספקה השלכות רבות. בין היתר, הם גורמים לעיכובים משמעותיים בזמני המשלוחים של מוצרים וחומרי גלם, וכפועל יוצא תורמים עליית מחירי חומרי הגלם והמוצרים המוגמרים. כתוצאה מכך, המתחים הגיאו-פוליטיים מגבירים את הצורך בפיתוח יכולת ייצור מקומית ואיתור ספקים מקומיים, שלא תמיד יכולים לעמוד בהיקפים גדולים או בזמן אספקה הנדרש. לאור זאת, ב-2022 נצפתה עלייה חדה בצורך בניהול סיכונים בר-קיימא מפני הסיכונים הנובעים ממתחים גיאו-פוליטיים כחלק מאסטרטגיית הצמיחה בארגונים השונים, בין היתר בצל מגפת הקורונה והמלחמה שמתרחשת באוקראינה.  
 

האם התשובה נמצאת בבית?

אחת הדרכים המרכזיות להתמודדות עם השלכות המתחים הגיאו-פוליטיים היא הטמעת תהליך ניהול סיכונים אסטרטגי. תהליך כזה בוחן את הסיכונים החיצוניים המתפתחים שמאיימים על ארגונים, לרבות מכלול ההיבטים הנוגעים לסיכוני שרשראות האספקה. ניהול הסיכונים יכול להוביל לפיתוח דרכי מענה שונות, בהן פיתוח שרשרת אספקה מקומית שמטרתה לצמצם את התלות במעצמות הגדולות.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

בשל צמיחת המסחר העולמי והביקוש הגדל למוצרים ולאספקתם בצורה מהירה, החל להתפתח אקלים חברתי ופוליטי שתומך בהבנת הצורך שבפיתוח יכולות אספקה מקומיות. 55% ממשתתפי הסקר ציינו כי התקשרות עם ספקים חלופיים היא צעד חיוני לחברות בשל המלחמה באוקראינה, כשנתון זה רלוונטי ביותר למשתתפי הסקר מאמריקה (73%) ומהמזרח התיכון (72%), להם יש הכי הרבה שותפים באוקראינה.

הסנקציות שהוטלו על רוסיה בעקבות המלחמה השפיעו בצורה החזקה ביותר על המזרח התיכון ועל אמריקה, והביאו למגמה של ניתוק קשרים עם שותפים וספקים באוקראינה, כש- 2% ממשתתפי הסקר ציינו כי ניתקו קשרים באופן מלא.

45% ציינו כי המלחמה הובילה לבעיות לוגיסטיות ועיכובים

במבט כולל, כ-45% מהמשתתפים העידו על בעיות לוגיסטיות ועיכובים במשלוחים כתוצאה מהמלחמה, כש-56% ממשתתפי הסקר השיבו כי ספקים בתחום שרשראות האספקה חווים הפרעות בשל הסנקציות, ו-23% ציינו כי הם חווים הפרעות וכשלים הנובעים באופן ישיר מהמלחמה .

על פי הסקר ניתן לראות כי רווחיות גבוהה בחברות מקלה על ניתוק קשרים עם ספקים, כ-60% מהחברות עם הכנסות של לפחות 10 מיליארד דולר בשנה ניתקו את קשריהן בעקבות המלחמה.

 גם המתח שבין ארה"ב לסין והחששות הנובעים מחוסר המוכנות של סין למגפת הקורונה, מביאים למגמה של אגירת מלאי בחברות וארגונים כדרך התמודדות מפני עיכובים בשרשרת האספקה, הגבלות יבוא ויצוא או סגירת שערי המסחר הבינלאומיים, במיוחד עבור חומרי גלם ומוצרי אלקטרוניקה. נוצרת ההבנה, כי ניהול שרשרת האספקה באופן יעיל נגד איומים ומהווה חוסן ארגוני בפני השפעות המתחים גיאו-פוליטיים.

 

הארגונים פועלים לצמצום החשיפה של המתחים הגיאו-פוליטיים

לאור מכלול ההשפעות והאיומים הנובעים מכשלים בשרשרת האספקה, עולה הצורך בהקצאת משאבים והשקעה בתכנון דינמי ושוטף של ניהול הסיכונים, שיאופיין בהטמעת מרכיבי חוסן בשרשרת האספקה. עמדה זו מקבלת תוקף לאור החשיפה הבלתי נמנעת לסיכונים הנגזרים מנוכחותם של מתחים גיאו-פוליטיים בטווח הארוך.

לדברי מנהלים רבים בסקר, על חברות וארגונים לנקוט בשורת צעדים שיסייעו לצמצם את החשיפה להשפעות השליליות של מתחים גיאו-פוליטיים על שרשרת האספקה, במיוחד נוכח השפעות שליליות מגורמים נוספים, כמו העלייה החדה בביקוש למוצרים. בין הצעדים שנמנו היו הגדלת היקף מלאי המוצרים וחומרי הגלם החיוניים בקרבת פס הייצור, איתור מערך משלוחים במרחק גיאוגרפי קטן ככל האפשר, בחינת קיומן של תשתיות אחסון מלאי וציוד, איתור ספקים מקומיים ואלטרנטיביים ועוד.

צעדים אלה ממחישים את הצורך הגובר ביצירת גמישות בכל הקשור לשרשרת האספקה כדי לפתח יכולת תמרון בתקופות אי ודאות, כחלק מאסטרטגיית ניהול סיכונים ברת-קיימא וצמצום התיאבון לסיכון.

 

השגת חוסן נוכח היריבויות והמתחים בזירה העולמית

המצב הנוכחי מעיד על הצורך הרב לביצוע ניהול סיכונים שוטף ודיאנמי מפני הסיכונים הגלומים במתחים הגיאו-פוליטיים בין השחקניות הגדולות והשפעתן על שרשרת האספקה העולמית. על כן, הקצאת משאבים לגיבוש תוכנית ניהול סיכונים לטווח ארוך מהווה נדבך חשוב בבניית החוסן בחברות וארגונים מפני תקופות המאופיינות באי-ודאות רבה. המסקנות שיש ליישם בעיקרן הן גמישות ביכולת הייצור המקומי ופיזור הסיכון הגלום בתלות בספק עיקרי אחד, הבטחת שרשראות אספקה לפלחי שוק נבחרים, איתור מקורות אחסון ופיתוח יכולת ניהול מלאי בהיקף רחב, איתור ספקים בקרבה גיאוגרפית ויצירת קשרים ותמיכה מהממשלה המקומית. כל אלה יסייעו לארגונים לעמוד בפני שינויים בתבנית התפעולית, הצפויה להיות חלק בלתי נפרד מהעתיד לבוא, וזאת בשל המתחים הגיאו-פוליטיים הנובעים מהמתחים וחוסר היציבות בכפר הגלובלי.


צרו קשר עם המומחים שלנו >>