כיצד הפכו מחלקות הביקורת הפנימית למחלקות ניהול סיכונים?

במהלך שנת 2004 שונה שם מחלקת הביקורת הפנימית של משרדנו, BDO זיו האפט, למחלקת ביקורת פנימית וניהול סיכונים. בתקופה זו ניתן היה לראות את מגמת השינוי כמעט בכלל יחידות הביקורת הפנימית, בארץ ובעולם, אשר הרחיבו את שם מחלקת הביקורת הפנימית אשר במסגרתה פעלו, גם לפעילות של הערכה וניהול סיכונים.

כיצד נוצר הקשר ההדוק בין שני הנושאים והאם מדובר בתוספת לביקורת הפנימית או רק בחידוד ההגדרה המקצועית הקיימת.

הפרק הראשון בכללים המקצועיים של לשכת המבקרים הפנימיים מגדיר את מקצוע הביקורת הפנימית וקובע כי ביקורת פנימית הינה פעילות בלתי תלויה ואובייקטיבית של הבטחה וייעוץ, אשר מיועדת להוסיף ערך ולשפר את פעילות הארגון. היא מסייעת לארגון להשיג את מטרותיו בהבאת גישה שיטתית וממוסדת, לשם הערכה ושיפור האפקטיביות של תהליכי ניהול סיכונים, בקרה פיקוח ושליטה.

חלק זה בהגדרת הביקורת הפנימית הינו תרגום מאנגלית להגדרה שהתקבלה על ידי כל לשכות ה – IIA בעולם בשנת 1999, ואושרה על ידי המועצה המקצועית של לשכת המבקרים הפנימיים בישראל בשנת 2000.
להגדרת הביקורת הפנימית בישראל חלק נוסף אשר התווסף עקב הצורך לעמוד בדרישות הנובעות מהחוקים הרלוונטיים בישראל. 

בהתאם לתוספת זו, הביקורת הפנימית, בהגדרתה, נערכת על פי התקנים המקצועיים לביקורת פנימית של לשכת המבקרים הפנימיים, אשר מטילים על הביקורת הפנימית חובות ותפקידים ייחודיים לה, של בדיקת תקינותן של פעולות הארגון מבחינת שמירה על החוקים, על הניהול התקין, על טוהר המידות ועל החסכון והיעילות.
השינוי האחרון בתוספת להגדרה נערך ואושר בשנת 2002.

כלומר, כבר בשלב הגדרת הביקורת הפנימית, בשנת 1999, טרם ארועי אנרון ווורלדקום שגרמו לזעזוע בשוקי ההון בארה"ב בשנת 2001 ובעקבותם לחקיקת חוק סרבנס-אוקסלי ביולי 2002, עסקה הביקורת הפנימית בהגדרתה בתחום הערכה ושיפור תהליכי ניהול סיכונים, בקרה, פיקוח ושליטה עליהם. 

בפרקטיקה, טרם ארועים אלו נערכה הביקורת הפנימית באורינטציה של בקרה, ציות, פיקוח ויעילות לעומת הביקורת הפנימית הנערכת כיום, הכוללת את אותם הפרמטרים אך נערכת באורינטציה ברורה של סיכונים תפעוליים הטמונים בתהליכים הנבדקים.

התייחסות נוספת לתחום ניהול הסיכונים ניתן למצוא בשלושה תקנים מקצועיים שפורסמו על ידי ה- IIA:

  • תקן מקצועי 2100, העוסק באופי העבודה של הביקורת הפנימית.
  • תקן מקצועי 2010, העוסק בתכנון עבודת הביקורת הפנימית.
  • תקן מקצועי 2110, העוסק בתחום ניהול סיכונים.


שלושת התקנים המקצועיים הנ"ל פורסמו במהלך שנת 2001.

הנחיה מקצועית מספר 18 של לשכת המבקרים הפנימיים בישראל פורסמה בנובמבר 2002 ועוסקת בתחום ניהול הסיכונים. ההנחיה מתבססת בעיקרה על התקן המקצועי מספר 2110 לביקורת פנימית של ה - IIA  בנושא ניהול הסיכונים אשר פורסם במרס 2001, ומטרתה להנחות מבקרים פנימיים לסייע ולהוסיף ערך לארגון בתחום ניהול הסיכונים.

כפי שצוין לעיל, נושא ניהול הסיכונים בא לידי ביטוי כבר בהגדרת הביקורת הפנימית. עם זאת, הנחיה מספר 18 מגדירה ומרחיבה את הדרישות הרלוונטיות בעבודת הביקורת הפנימית הקשורות לניהול הסיכונים בארגון, וקובעת, בין השאר, כי הביקורת הפנימית צריכה להוסיף ערך לארגון בנהול הסיכונים שלו. כמו כן בהמשך נקבע כי על המבקר הפנימי להתייחס לנושא 

ניהול הסיכונים לכל אורך תהליך תכנון עבודת הביקורת וביצוע המטלה בשלבים הבאים:

  • בשלב הסקר המכין – על ידי זיהוי והערכה של סיכונים משמעותיים לארגון.
  • בשלב ניתוח סיכונים הנעשה על דיי המבקר הפנימי או על ידי גוף אחר בארגון.
  • במהלך הכנת תוכנית העבודה הרב שנתית והשנתית של הביקורת הפנימית.
  • במסגרת ביצוע מטלת הביקורת.


הערכת תהליכים של ניהול סיכונים בארגון תשולב על ידי הביקורת הפנימית בתוכנית העבודה שלה.
עם זאת, מודגש בהנחיה כי ניהול הסיכונים לסוגיהם הוא באחריות הדירקטוריון והנהלת הארגון. המבקרים הפנימיים יכולים לייעץ ולתרום למיסוד תהליך של זיהוי וניהול הסיכונים בארגון אך יש להישמר כי האחריות לזיהוי, למניעה ולניהול הסיכונים לא תוטל עליהם במקום על ההנהלה.

חוק הביקורת הפנימית התשנ"ב – 1992, מהווה בסיס לקיומה של הביקורת הפנימית בישראל.
סעיף 4 לחוק עוסק בתפקיד המבקר הפנימי. 

בדרישות הסעיף לא נכלל תחום ניהול הסיכונים. עם זאת חלק (ב) בסעיף זה קובע כי הביקורת תערך על פי תקנים מקצועיים מקובלים. קביעה זו מפנה את המבקר הפנימי חזרה להגדרת הביקורת הפנימית על פי לשכת המבקרים הפנימיים ולהנחיות והמקצועיות.

כלומר, הגדרת הביקורת הפנימית וההנחיה המקצועית מהוות מסגרת ובסיס ליישום השינוי שהתרחש בשטח באופן יישום עבודת הביקורת הפנימית ואשר התחולל בעקבות הארועים שקרו בארץ ובעולם. שינוי זה חשף מצע קיים ומתאים של הגדרות ומתודולוגיות כמו גם מקצוע בתנועה, והיווה נדבך נוסף בשינויים המתחוללים במקצוע הביקורת הפנימית במהלך העשור האחרון. 

לסיכום

הביקורת הפנימית הקלאסית פעלה לפי הפרשנות המצומצמת של הגדרת הביקורת הפנימית. בתחילת שנת 2006 ולאורך השנים האחרונות אנו עדים לדינמיות, לשינויים ולצמיחה של מקצוע הביקורת הפנימית בפרשנותו המורחבת, אשר מתגלה כאחד המקצועות הנמרצים בעולם העסקים. מקצוע בו לוקחים חלק בתעשיות השונות ובבקרות על התהליכים המתקיימים בהם. 
הביקורת הפנימית של היום היא מקצוע ללא גבולות.