תקן הדיווח החדש של ה-GRI כבר כאן

באוקטובר האחרון הושק התקן החדש והמדובר של ארגון ה- Sustainability Reporting Standard-"SRS" – GRI. ברור לנו שמתעוררות עכשיו שאלות רבות, ואולי יש אפילו חשש מהיערכות ומהתאמה נוספת של הארגון המדווח לעוד תקן. לכן ננסה לעשות קצת סדר, ויחד נראה שהתקן החדש אינו מסובך כל כך, והוא אפילו, תאמינו או לא, מפשט ומקל על הדיווח.

לא מדובר ב-G5, ואין כאן מהפכה גדולה

התקן החדש מבוסס ברובו על התכנים של הנחיות הדיווח (ה- G4)  המוכרות, ואינו כולל שינויים דרמטיים. מרבית התוכן נשאר זהה, וגם העיקרון של בחירת נושאים מהותיים לדיווח ממשיך ללוות אותנו בתקן החדש. אז מה השתנה? בעיקר המבנה והטרמינולוגיה. כך למשל, חלק קטן מהמדדים שהרכיבו את ה- G4 בוטלו, וחלק מהמדדים אוחדו עם מדדים אחרים. כדי לעשות סדר ולהקל על המדווחים, ארגון ה-GRI הכין מסמך מיפוי ובו כל השינויים במדדים בין ההנחיות של ה-G4 לתקן החדש. ניתן לעיין במסמך המיפוי ולהוריד עותק ממנו כאן.

השינוי הגדול של התקן החדש

כאמור, השינוי העיקרי של התקן החדש הוא במבנה. בעוד שהנחיות ה-G4 הגיעו כחוברת במקשה אחת ועל הארגון המדווח להתייחס לכולן, החידוש בתקן החדש הוא במבנה המודולרי שלו, שמאפשר להכניס, במידת הצורך, עדכונים ושינויים במדד הנמצא בחוברת ספציפית, במקום לעדכן את כל התקן מחדש. בנוסף, ארגון שאינו מעוניין להפיק דוח שלם, יכול לענות על כל תקן בפני עצמו. אם למשל, בוחר הארגון המדווח להתייחס רק לנושא הפליטות, הוא יכול לדווח על התקן הייעודי בנושא פליטות. נדגיש כי לארגון שרוצה להמשיך לדווח במתכונת של דוח מלא ובהלימה מלאה לתקנים, שינוי מבני זה פחות משמעותי כי הארגון יענה ממילא על כלל התקנים, ובהם הנושאים הרלוונטיים לפעילותו.

עולמות התוכן של התקן (התקנים החדשים) שמחולקים ל-6 חלקים כלליים, זמינים להורדה באתר GRI. בואו נעשה היכרות על קצה המזלג עם עולמות התוכן:

  1. תקן הבסיסFoundation 101. חוברת בסיס הכוללת את עקרונות הדיווח ועקרונות האיכות והסברים כלליים כיצד לדווח.
  2. תקן המדדים הכלליים – General Disclosures 102. חוברת זו כוללת רשימה של כל המדדים הכלליים עליהם נדרש כל ארגון לדווח.
  3. תקן הגישות הניהוליותManagement Approach 103. חוברת הכוללת את עקרונות הדיווח על הגישות הניהוליות של הנושאים, בדומה ל-G4. יש לשים לב כי גם נושאים שאינם כלולים בתקן החדש של ה-GRI  אך מדווחים, חייבים בגישה ניהולית.
  4. תקנים כלכלייםGRI 200. כוללת שישה תקנים  בנושאים כלכליים.
  5. תקנים סביבתיים –  GRI 300. כוללת שמונה תקנים בנושאים סביבתיים.
  6. תקנים חברתייםGRI 400. כוללת תשעה-עשר תקנים בנושאים חברתיים.

שלושת התקנים הראשונים – המופיעים בחוברות ה-"100" (הבסיס, המדדים הכללים והגישות הניהוליות) חלים במלואם על כל ארגון שרוצה לפרסם דוח בהתאם לתקן. בתקנים עם עולמות תוכן ספציפיים -  200, 300 ו-400 עושים שימוש בהתאם לנושאים המהותיים שבחר הארגון. כלומר, על ארגון המדווח בהתאם לתקן להשתמש בשלושת התקנים הראשונים ובנוסף לבחור מתוך החוברות תקנים ספציפיים, העוסקים בנושאים שהוגדרו על ידי הארגון כמהותיים עבורו.

 

תמונה זו, הלקוחה מאתר GRI, עשויה לסייע בהבנת המבנה החדש:

שינוי נוסף שיש בתקן החדש, הוא במבנה של כל מדד (אינדיקטור) בפני עצמו. שינוי זה אמנם אינו דרמטי, אך הוא עשוי לסייע מאד למדווחים. בתקן החדש, בנוי כל מדד משלושה חלקים:

החלק הראשון מפרט מהו המידע אשר ישנה חובה (Requirement) לדווח עבור אותו מדד.

החלק השני מפרט מהו המידע אשר מומלץ לדווח (Recommendations). הארגון יכול לבחור האם לדווח בהתאם להמלצות או לא.

החלק השלישי כולל הסבר לגבי המדד, על מנת להקל על הדיווח בעניינו.    

בנוסף לשינוי המבני, ישנו גם שינוי טרמינולוגי. התקן החדש מביא עימו "בשורה" נוספת, והיא שינוי בחלק מהמונחים המוכרים לנו מהנחיות ה- G4. השינוי העיקרי עוסק במעבר מהמונח Employee למונח Worker, ונגזרים ממנו שינויים נוספים במונחים הקשורים בעובדים. מרבית השינויים הם מינוריים, אך כדאי להכיר אותם בכל זאת. הסבר מפורט על המונחים ניתן למצוא במילון המונחים המפורסם באתר GRI.

אז מה היה לנו כאן?

כפי שראינו, התקן החדש הוא לא זהה להנחיות שקדמו לו, אבל גם לא שונה ממנו באופן מהותי. עיקרי השינויים הם טכניים. יחד עם זאת, ברור כי לאלו שעוסקים כבר בדיווח נדרש ידע מקיף יותר שיאפשר שליטה מלאה בתקן החדש. בתור שותפי ההדרכה של GRI בישראל אנו מציעים שני קורסים בנושא. האחד, קורס רחב ומלא כיצד יש לדווח על פי עקרונות התקן החדש. ואילו השני, קורס קצר להשלמה לאלו מכם שהוסמכו לדיווח על פי הנחיות ה- G4 ורוצים לקבל כלים למעבר חלק לתקן החדש (יתקיים בחודש ינואר הקרוב).

 

הירשם לניוזלטר של BDO זיו האפט

Please fill out the following form to access the download.