חוזר 2 – אופן חישוב מס ריווח המוטל על מוסד כספי

בפרשת הראל חברה לביטוח (ע"מ 26008-09-13) נדונה השאלה האם יש לכלול בחישוב מס ריווח המוטל על מוסד כספי הכנסות ישירות מעסקי נדל"ן בחוץ לארץ, הכנסות מדיבידנד שחולק מחברה בת ישראלית המנהלת נדל"ן בישראל וכן הכנסות מדיבידנד שחולק מחברה זרה המנהלת נדל"ן בחוץ לארץ.

"הראל" היא "מבטח" אשר סווגה בשנות המס שבערעור כ"מוסד כספי", כהגדרתו בחוק מע"מ, ומתוקף כך הייתה חייבת במס ריווח על הריווח שהפיקה. עד לשנת 2009 השקיעה "הראל" את כספי מבוטחיה וכן כספים שלה, באופן ישיר ובאמצעות חברות ושותפויות, בהשקעות פיננסיות ובהשקעות בנדל"ן בישראל. ביחס להשקעות נדל"ן אלה נרשמה "הראל" כ"עוסק" על פי חוק מע"מ ושילמה את המע"מ שחל עליה מכוח סיווג זה. החל משנת 2009 החלה "הראל" להשקיע בנדל"ן בחוץ לארץ הן באופן ישיר והן באמצעות חברות ושותפויות, אשר הניבו לה ריווח ודיבידנדים שחולקו מהחברות הקשורות. פקיד השומה טען כי השקעותיה הישירות של "הראל" בנדל"ן בחוץ לארץ מהוות חלק בלתי נפרד מפעילות הביטוח שלה והשקעות אלה מהוות את ההון העצמי הנדרש ממנה לצורך עמידה בהתחייבויותיה כמבטחת ועל כן, יש לייחס את פעילות ההשקעה בנדל"ן בחוץ לארץ לפעילות הביטוח ולסווגה כ"מוסד כספי". לפיכך, בחישוב מס ריווח, על "הראל" היה לכלול את הריווח שהיה לה מנדל"ן בחוץ לארץ וכן מדיבידנדים שחולקו לה על ידי החברות הקשורות שהשקיעו בנדל"ן בארץ ומחוצה לה.

לעניין ההכנסות הישירות של "הראל" מהשקעות בנדל"ן בחו"ל –  בית המשפט קבע כי לצורך סיווג הכנסות של חברת ביטוח, יש לראות את הרווחים או ההפסדים הנובעים מהשקעותיה כחלק מעסקה. עם זאת, אין בכך כדי לשנות את סיווג פעילותה העסקית של חברת הביטוח לעניין חוק מע"מ, ויש לבחון את מהות הפעילות העסקית ולא רק את השימוש שייעשה בנכסים או ברווחים מאותה פעילות. בהתחשב ברשימת העובדות המוסכמות על הצדדים, יש להניח שהנכסים בהם השקיעה "הראל" נועדו (לפחות בחלקם) להבטיח את יכולתה לעמוד בהתחייבויות שנטלה על עצמה כמבטחת. מאחר שמדובר בפעילות של רכישה, השכרה ומכירת נדל"ן, המכוונת להשאת רווחים, וכן סביר להניח שפעילות הנדל"ן של "הראל" בחוץ לארץ (אשר דומה במהותה לפעילות הנדל"ן שלה בארץ) מהווה גורם תחרותי לעסקים אחרים באותו התחום, קבע בית המשפט כי יש לסווג את פעילות הנדל"ן בחוץ לארץ כ"עוסק", כפי שנקבע גם לגבי השקעות ופעילות "הראל" בנדל"ן בישראל, אשר בגינן לא תהא חייבת במס ריווח. אין לומר כי מדובר בפעילות של "הראל" בכובעה כ"מוסד כספי", גם אם היא נועדה למקסם את נכסיה ולהשיא תשואה על הונה לצורכי פעילותה כמבטח.

לעניין ההכנסות מדיבידנדים מחברות ישראליות וזרות המשקיעות בנדל"ן בארץ ובחוץ לארץ – בית המשפט קבע כי יש לייחס את אותם דיבידנדים שחולקו לפעילותה של "הראל" כ"מוסד כספי" ולא לפעילותה כ"עוסק", וכתוצאה מכך הכנסות אלה יהיו חייבות במס ריווח. זאת מכיוון שנראה כי ההחזקה בחברות הקשורות המצמיחה ל"הראל" הכנסה מדיבידנדים היא בבחינת השקעה פאסיבית פיננסית, אשר מבחינה משפטית אין עמה פעילות של מכירה או השכרה שוטפת מצד "הראל", או נטילת סיכון עסקי ישיר הכרוך בניהול המקרקעין.

כמו כן, לעצם חיובם במס ריווח של דיבידנדים שמקבל "מוסד כספי" מחברות בנות המסווגות כ"עוסק", פסק בית המשפט, בהמשך לפסק הדין שניתן בפרשת דיסקונט (ע"מ 1497-08-14), כי לצורך הגדרת "ריווח" לפי חוק מע"מ נכון וראוי לפרש את סעיף 126(ב) לפקודה כהוראה הפוטרת ממס דיבידנד בין חברתי. לכן בחישוב מס הריווח יש לכלול דיבידנדים שחולקו ל"הראל" מחברות קשורות שאינן מסווגות כ"מוסד כספי". הדיבידנדים במהותם הם חלק מעליית ערך הפירמה ועל כן, בהתאם למהותו של חוק מע"מ, נכון כי ערך מוסף ייכלל בבסיס החיוב במס.

 

סוגיות המס הנזכרות במידעון מובאות באופן כללי ותמציתי, ונועדו להפניית תשומת לב בלבד. אין לראות במידעון משום תחליף לחוות דעת ואין להסתמך על תוכנו ללא קבלת ייעוץ ספציפי


צור קשר עם המומחים שלנו למיסים

הירשם לניוזלטר ולעדכונים אחרונים מ BDO זיו האפט

Please fill out the following form to access the download.