צמצום פערים בין הרשויות המקומיות השונות - חלוקה חדשה של מאות מיליוני שקלים מארנונה

ביום חמישי האחרון אישרה ועדת הכספים של הכנסת את הקמתה של "קרן הארנונה" שמטרתה צמצום פערים בין הרשויות המקומיות

לאחר משא ומתן ארוך אישרה ביום חמישי האחרון (15.12.16) ועדת הכספים של הכנסת את הקמתה של הקרן לארנונה לצמצום פערים בין הרשויות המקומיות.

עד כה יכלו רק רשויות שהוגדרו בשנות ה-50 כ"ערי עולים" לגבות 100% ארנונה ממשרדי הממשלה, בעוד ששאר הרשויות נאלצו לגבות ארנונה חלקית של עד 55%. הגדרה היסטורית זו יצרה עיוות עצום כיוון שמצב קליטת העליה בארץ השתנה לחלוטין מאז שנות ה-50 וקליטת העליה בעשורים האחרונים מתרכזת ברשויות שונות מאלה שהוגדרו באותן שנים, אולם כיוון שלא נכללו בהגדרה זו כבר אז, הופלו לרעה ולא יכלו לקבל את מלוא הארנונה הממשלתית המגיעה להן בניגוד לרשויות שכבר הפסיקו כמעט לחלוטין לקלוט עליה אך כיוון שנכללו באותה רשימה משנות ה-50 נהנות עדיין מהיתרון האמור ומתקציב כפול ואף משולש מהארנונה הממשלתית.

קרן הארנונה תורכב מסה"כ 770 מיליון ₪: 500 מיליון ש"ח מכספי הארנונה הממשלתית בכל הארץ ועוד 270 מיליון ש"ח נוספים שהאוצר יביא, מתוכם 70 מיליון ש"ח רק בשנים 2017-2018. הכספים יחולקו בין רשויות ממעמד סוציו-אקונומי 1-7 שקלטו עולים ב- 15 השנים האחרונות או עולים מאתיופיה מ- 1.1.1984. יישובים וערים אלו יקבלו 13% מהתקציב בקרן בהתאם לכללים שייקבעו שרי האוצר והפנים. שאר הכספים יחולקו עפ"י קריטריונים של מעמד סוציו-אקונומי, מדד הפריפריאליות, גודל האוכלוסייה ברשות, מצב פיננסי של הרשות והיקף שטח הנכסים הכללי שבתחום הרשות המקומית.

לאורך הדיונים בחוק עלתה התנגדות רבה מצד רשויות שחששו ששינוי המנגנון הקיים ייסב להן פגיעה קשה עקב אובדן הכנסות המהוות נתח חשוב מתקציביהן. במענה לבעיה זו, חלק מכספי הקרן יוגדרו כמנגנון 'החזרה', קרי להעברת תקציבים כפיצוי על אובדן ההכנסות מ'עיר עולים' ל- 61 רשויות שנפגעות מהשינוי עפ"י קריטריונים של מעמד סוציו-אקונומי 1-5, מדד הפריפריאליות והחלק היחסי של ההכנסות מ- 100% הארנונה הממשלתית שהם גבו עד היום מסך כל תקציבן.

מנגנון הפיצוי הנ"ל לאותן 61 רשויות נקבע מלכתחילה בחוק ל- 6 שנים, על-מנת להקטין את מידת הפגיעה באותן 61 רשויות ושהיא תהיה הדרגתית, כשבשנים הראשונות הפגיעה תהיה מזערית. במהלך הדיונים, שינו חברי הכנסת בתיאום עם ראשי הרשויות את פרק הזמן הזה והרחיבו אותו ל- 8 שנים, על מנת לרכך עוד יותר את הפגיעה בהן. עוד נקבע, כי ראש הממשלה יחד עם שרי האוצר והפנים יהיו רשאים לשקול להרחיב את המנגנון לשנים נוספות בהתאם לצורך.

מעבר לכך, כספי הקרן האחרים ישמשו לחלוקה בין הרשויות בהתאם לקריטריונים, כפי שצוינו לעיל. כאן הובלטה התוספת שנתן האוצר, של   200מיליון ₪ נוספים להגדלת סך הכספים לחלוקה לצורך תמיכה וחיזוק הרשויות המקומיות.

החוק אושר ברוב של 11 חברי כנסת שהצביעו בעד ו-4 נמנעו. לא היו לחוק מתנגדים. 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) בירך על אישור החוק. לאורך כל הדיונים שב גפני וציין, כי "אישור החוק הכרחי, כיוון שהימנעות מאישורו ומהקמת הקרן, יוביל לביטול מנגנון עיר עולים בעקבות פסיקת בג"צ, ללא מנגנון כלשהו שיפצה את הרשויות. גפני הוסיף, כי יש בחוק אלמנטים חיוביים רבים ובעקבות חקיקתו, רשויות חלשות רבות, שחלקן לא נהנו כלל מהיתרון של הארנונה הממשלתית, ייחלו ליהנות מכספים אלו. גפני הדגיש, כי "אין ברירה אלא לאשר את החוק, שכן לא ניתן להותיר עוד את המצב כפי שהיה מאז קום המדינה. המדינה התפתחה, יישובים רבים שינו את אופיים ואת מעמדם וכך גם הצורך בהפניית משאבים לצמצום פערים בין הרשויות השתנה. עתה לאחר שאושר, החוק הזה יתקן עיוותים של למעלה מ- 60 שנה וחלוקה ראויה וצודקת של הכסף הממשלתי בין הרשויות השונות. הקרן תחזק את השלטון המקומי בישראל עקב התוספת התקציבית שניתנה בו לטובת הרשויות המקומיות."

השאלות שנותרו פתוחות הן האם אכן כספי הקרן יחולקו בצורה הנכונה לרשויות החלשות או שהתקציב יתפזר וישמש כ"קופה קטנה" של האוצר כפי שהגדירו מתנגדי החוק?

ולא פחות חשוב, האם הרשויות שיגרעו מרשימת "ערי העולים" ינסו להחזיר את הכנסותיהן שנגרעו באמצעות העלאת הארנונה מגופים פרטיים?

נצטרך להמתין לתחילת שנת הכספים הבאה כדי לראות הלכה למעשה איך ינוהל ויתחלק תקציב הקרן החדשה.

נמשיך ונעדכן אתכם.

הירשם לניוזלטר של BDO זיו האפט

 

צור קשר

טלפון: 077-8983350, 077-8983345, 077-8983395

פקס: 077-8983380

מייל: office@ofekmuni.co.il

Please fill out the following form to access the download.