מיסוי פעילות באמצעי תשלום מבוזר (מטבעות וירטואליים)

ביום 17.1.2018 פרסמה רשות המיסים את חוזר מס הכנסה מספר 05/2018 בנושא: מיסוי פעילות באמצעי תשלום מבוזר (המכונים: "מטבעות וירטואליים"). זאת לאור התרחבות השימוש וההשקעה באמצעים אלקטרוניים באמצעות טכנולוגיית רישום מבוזרת כחלק מהתפתחות המסחר באמצעים אלקטרוניים. המדובר הוא ביחידה דיגיטלית ממוחשבת אשר שייכותה לאדם מסוים מאובטחת באמצעות טכנולוגיית הצפנה (קריפטוגרפיה) של ביזור שאינה תלוי בגוף מרכזי אחד (האבטחה הנפוצה הינה אבטחה מבוססת בלוקצ'יין – Blockchain). האמצעי האלקטרוני המבוזר משמש למגוון תפקידים המקנים לו את ערכו הממשי כגון אמצעי סחר חליפין (מכונה גם מטבע וירטואלי, מטבע דיגיטלי וכן אסימון מבוזר דוגמת הביטקוין, לייטקוין ועוד) אשר יכול לשמש לתשלום עבור נכסים ו/או סחורות ו/או שירותים ו/או להמרה לאמצעי אלקטרוני מבוזר אחר (להלן: "אמצעי תשלום מבוזר") או כחוזה חכם המשמש כזכות ראויה לנכס או לזכויות אחרות ובהנפקתו נקבעים תנאים ומגבלות לשימוש באותה זכות. המכירה הראשונית של אותה זכות מתבצעת על ידי בעל הנכס או הזכויות באמצעות הנפקה ראשונית של האמצעי האלקטרוני המבוזר (ICO), ולאחר מכן אפשר לסחור בה.

היבטי מס הכנסה – אמצעי התשלום המבוזר מתואר לעתים כ"מטבע" ואולם על פי עמדת רשות המיסים הוא אינו בגדר "מטבע" או "מטבע חוץ" לעניין פקודת מס הכנסה. אמצעי תשלום מבוזר מהווה "נכס", כהגדרתו בסעיף 88 לפקודה, ולפיכך מכירתו תסווג כהכנסה הונית ותמוסה במס רווח הון. יובהר כי הכנסותיו של אדם מאמצעי תשלום מבוזר אשר מגיעות לכדי עסק, בהתאם למבחנים לבחינת עסק כפי שנקבעו בפסיקה, יסווגו כהכנסות פירותיות ויחול עליהן שיעור מס שולי. כמו כן, הכנסותיו של אדם אשר אמצעי תשלום מבוזר הגיע לרשותו בעקבות פעולת כרייה (פעילות המתבצעת באמצעות העמדת כוח מחשוב אשר תמורתה משולמים אמצעי תשלום מבוזרים), יסווגו כהכנסות עסקיות. בעסקאות אשר התמורה בהן משולמת באמצעות אמצעי תשלום מבוזר, מדובר למעשה בעסקת חליפין (ברטר) וסכום התמורה המשולמת יהיה זהה הן למוכר לעניין קביעת התמורה והן לרוכש לעניין קביעת המחיר המקורי, בהתאם לשווי ההוגן של אמצעי התשלום המבוזר. עם זאת, ככל שיש לנכס או לסחורה הנקנים מחיר נקוב, שווי המכירה של אמצעי התשלום המבוזר יהיה בהתאם למחיר הנקוב.

היבטי מס ערך מוסף – אמצעי התשלום המבוזר נחשב לנכס בלתי מוחשי, אולם הוא אינו נחשב מטבע, נייר ערך או מסמך סחיר לעניין חוק מע"מ. יחד עם זאת, הפעילות באמצעי תשלום מבוזר מהווה, לעמדת רשות המיסים, "נכס פיננסי" המשמש לצורך סחר חליפין, והיא קרובה יותר במהותה לפעילות בתחום הפיננסי (כגון אמצעי תשלום). בהתאם לחוק מע"מ, הכנסות מאמצעי תשלום מבוזר יחויבו במע"מ רק אם הן בעלות מאפיינים עסקיים. פעילות עסקית בתחום הפיננסי ממוסה, בדרך כלל, בהתאם לכללים החלים על מוסד כספי ולכן מי שפעילותו עולה לכדי עסק, יסווג ויירשם כ"מוסד כספי" והכנסותיו תתחייבנה במע"מ. כמו כן, מי שעסקו בכריית אמצעי תשלום מבוזר יסווג כ"עוסק" ועסקאותיו תתחייבנה במע"מ על מלוא התמורה המתקבלת בידיו (בשיעור אפס או בשיעור מלא, לפי העניין). עוסק שאין עיסוקו באמצעי תשלום מבוזר, אשר מקבל את התמורה עבור עסקאותיו באמצעי תשלום מבוזר, יהיה חייב במע"מ בגין מכירת הנכס או השירות שניתן. יובהר כי הכנסות שיצמחו לעוסק זה לא תהיינה חייבות במע"מ, למעט לגבי מי שפעילותו מהמרה או מכירה אמצעי התשלום המבוזר עולה לכדי עסק.

נבקש לציין כי כל נושא מיסוי המטבעות הווירטואליים הינו חדשני ומאתגר גם לרשות המסים, כמו לציבור משלם המיסים ועל כן מומלץ לכל אדם אשר רכש / מכר / כרה מטבעות וירטואליים מכל סוג שהוא בשנים האחרונות, לפנות לקבלת ייעוץ פרטני בדבר היבטי המיסוי הספציפיים החלים עליו.