קצבה מוכרת

מה היא קצבה מוכרת?

קצבה מוכרת נחשבת כקצבה פטורה ממס – הסיבה לפטור הינה שמדובר ביתרות פנסיוניות שכבר שומו עליהם מיסים.

בעת שנות ההפקדה לפנסיה יש מקרים בהם עובד מחויב בשווי מס עבור הפקדות מעסיק לקצבה מעל התקרה שהותרה על ידי מס הכנסה, לדוגמה, בשנת 2020 התקרה להפקדת מעסיק  לתגמולים עומדת על 7.5% משכר של 26,378 ש"ח בחודש ולפיצויים סכום של 2,907 ש"ח על פי 8.33% משכר של 34,900 ש"ח בחודש, כל הפקדה מעבר לסכום זה תהיה מחויבת בשווי מס, כלומר, העובד ישלם מס בעת ההפקדה.

מעבר להפקדות המעסיק גם הפקדות של העובד מעבר ל7% מהשכר הממוצע במשק יחשבו לצורך קצבה מוכרת, בשנת 2020 הפקדות של מעל 738 ש"ח בחודש.

כיון שאין הצדקה בגביית מס מהקצבה שנובעת מההפקדות שכבר שולם עליהן מס בעבר, קבע מס הכנסה שהקצבה שתנבע מההפקדות אלה יהיו פטורות ממס בעת קבלתה ולפיכך גם היוון שלה לסכום חד פעמי לא יהיה חייב במס.

 

התנאים לקבלת קצבה מוכרת:

את הקצבה המוכרת ניתן לקבל החל מגיל 60.

יש לקחת בחשבון שהפקדות לקרן פנסיה ותיקה אינן מזכות בקצבה מוכרת.

קצבה מוכרת ניתן לקבל החל משנת 2000 אולם עד שנת 2011 (כולל), הקצבה הפטורה תהיה הגבוהה מבין השתיים: קצבה מוכרת או קצבה פטורה.

 

ומה עוד צריך לדעת?

החל משנת 2012, מיום החלת תיקון 190, ניתן לקבל גם את הקצבה המזכה וגם את הקצבה המוכרת.

תהליך קבלת הקצבה המוכרת מסורבל ודורש הכנה מוקדמת ממושכת יחסית, אולם לעיתים מדובר בסכומים משמעותיים מאוד שכדאי להשקיע את המאמץ והכסף על מנת לקבל אותה.

 

מעבר למה שתואר להלן קיימת גם האפשרות להפקיד כספים פרטיים (שאינם פנסיוניים) במסגרת קופת גמל על פי תיקון 190, שגם הם בעצם קצבה מוכרת.

 

הפקדה לקופת גמל במסגרת תיקון 190 (קצבה מוכרת)

לאחרונה אנחנו נתקלים ב"מתקפה שיווקית" של גופים שונים שמנסים להציע לנו להפקיד יתרות כספים פרטיות במסגרת "תיקון 190", האם כדאי?

על מנת לענות על שאלה זו עלינו להבין תחילה במה מדובר.

תיקון 190 כולל בתוכו מספר רב של שינויים שרובם מושפעים מתיקון 3 שקבע ב-2008 שכל ההפקדות לקופות גמל יהיו קצבתיות (לא תיתכן הפקדה להון לקופות גמל), אחד מהשינויים נוגע באפשרות  לחסוך לקצבה מהפקדות שאינן פנסיוניות, מכיון שניתן להוון את הקצבה וכן כתוצאה מחוסר בתכניות השקעה פיננסיות בשנים האחרונות משמש מכשיר השקעה זה כאפשרות שכדאי לבחון אותה.

תנאים למשיכה (יכולים להיות גם חסרונות)

בכדי להפקיד כספים פרטיים בקופת גמל על פי תיקון 190 יש להבין מספר תנאים שחלים בעת המשיכה:

  1. קבלה בפועל של קצבה מזערית שנכון ל- 2020 עומדת על סכום של 4,525 ש"ח בחודש.
  2. על המקבל להיות מעל גיל 60.
  3. מעבר לכך, סכום של כ-34,848 נכון לשנת 2020 יהיה חייב במס כיון שיהווה הפקדה לקופת גמל "רגילה", עלי לציין שניתן להשתמש בסכום זה לצורך בקשת הטבות מס בשנת ההפקדה, יש לשים לב שמדובר בהפקדה במסגרת שנה קלנדרית, לדוגמה, במידה ויהיו 2 הפקדות של 100,000 ש"ח בשתי שנים קלנדריות שונות – תחול התקרה פעמיים.

היתרון המשמעותי (שיכול להיות גם חיסרון...)

היתרון שנחשב למשמעותי ביותר במסגרת תיקון 190 במידה והסיבה להפקדות היא חיסכון ולא קצבה, הוא ההבדל במס רווחי הון, במסגרת הפקדה כזו מס רווחי ההון יהיה 15% מהרווחים הנומינליים לעומת 25% מהרווחים הראליים בדרך כלל.

ההבדל המשמעותי אם כך הוא המדד, במידה שאנחנו מניחים שהמדד יהיה נמוך, קיימת כדאיות בהפקדה לקופת גמל על פי תיקון 190 אולם אם מדד המחירים יהיה גבוה – לא תהיה כדאיות בהפקדה לקופה כזו.

 

יתרונות נוספים

להפקדה לקופת גמל על פי תיקון 190 יש יתרונות נוספים:

  1. תשלום המס יהיה בעת מימוש הקופה והרווחים
  2. ניתן להעביר את הקופה לבן/בת זוג או ילדים כהורשה, במידה והילדים ישתמשו ביתרות לצורך קבלת קצבה – לא יחול מס רווח הון.
  3. גם שימוש של המפקיד לקופה ביתרות לצורך קבלת קצבה לא יחייב בתשלום מס רווח הון.
  4. עלויות ניהול כוללות נמוכות בדרך כלל.
  5. יתרונות בהורשה.
  6. יש יתרונות נוספים שאינם מפורטים במסגרת זו.

כפי שניתן להבין התשובה של כדאיות הפקדה לקופה אינה תמיד חיובית, ניתן לכתוב באופן כללי שאינו מהווה ייעוץ אישי, שבתקופות של מדדי מחירים נמוכים קיימת כדאיות בהפקדה לקופות מסוג זה במידה והכוונה היא להשתמש במכשיר זה כמכשיר השקעה.