השקעות ריאליות

השקעות ריאליות

בקצרה

השקעות ריאליות משפיעות על שווי החברה. הערכת שווי הנערכת לפי שיטת DCF (תזרים מזומנים נקי מהוון) וכוללת את התזרים השלילי מהשקעות. חברה יצרנית משקיעה השקעות ריאליות כדי לשמור על כושר הייצור, להגדילו ולשפר את איכות המוצר.   



השקעה ריאלית כוללת ציוד ומכונות, רובוטיקה ומחשוב, רכישת פעילות סינרגטית או משלימה. זאת להבדיל מהשקעות פיננסיות הכוללות תיק ניירות ערך, פיקדונות, אחזקה פאסיבית במניות של חברה לטובת תשואה וכיו"ב. רכישת נדל"ן עשויה ללבוש מספר צורות: נדל"ן המשמש לפעילות החברה, נדל"ן הנרכש לטובת יזמות שתניב פירות ממכירת יחידות או השכרתן, קרקעות הנרכשות מתוך ציפייה לעלית ערך וכיו"ב.

חברה תעשייתית חוזרת ומשקיעה השקעות ריאליות כדי לשמור על כושר הייצור, להגדילו, לשפר איכות – כל זאת בד"כ תוך השקעה במו"פ. המונח תעשייה כולל ייצור קלאסי, מחצבות, בניה, פעילות בתחום איכות סביבה, תוכנה וטכנולוגיה. תחום החקלאות מתחלק לגידול, ריבוי, השבחה בשילוב תעשייה בתחומי המיצוי, מזון ומערכות מתועשות ואוטומציה.

בניתוח דוחות כספיים של חברות תעשייה אנו מוצאים מגוון תוצאות ושונות עצומה. החזקות שבהן מציגות מכירות בהיקף 200 מיליון ₪ ומעלה, רווח לפני מס בשיעור 8% ומעלה, תזרים מזומנים נאה מפעילות שוטפת, תזרים מפעילות השקעה הכולל השקעות ריאליות בהתחדשות, תזרים מפעילות מימון הכולל פירעון הלוואות בהיקפים של 1-2 מיליון ₪ וחלוקת דיבידנד בשיעור 30% מהרווח ומעלה. דוח רווח והפסד כולל בדרך כלל הוצאות מו"פ בשיעור 1-2% ממחזור המכירות. חברות אלה כוללות "כרית מזומנים" המשמשת רזרבה נזילה לרכישות מזדמנות ובלם זעזועים בפני משברים, תנודות מטבע והזדמנויות. כאשר כוח הכסף בידן, חברות אלה משלבות בפעילותן גם פעילות מסחר במוצרים משלימים לאלה המיוצרים ע"י החברה. התפתחות חברה כזו נעשית גם "לרוחב". אם לדוגמה עיסוקה (ייצור בשילוב מסחר) של החברה במוצרים לתחום הבניה, היא תקים חברה נוספת העוסקת ביזמות בניה – תחום משגשג בעתות אלה. חברות אלה מבינות שיש צורך לשלב בין פעילות ייצור בה יש להן יתרון יחסי הבא לידי ביטוי ברווח תפעולי גבוה, פעילות מסחר שכמעט ואינה דורשת השקעות, ופעילות יזמית בעלת רווח יזמי גבוה.

 

כיצד נבחנת השקעה?

המודל הקלאסי משתמש במונח "מהירות החזר השקעה" ע"י הצגת תזרימי המזומנים שינבעו לחברה מההשקעה. צוות המציג השקעה מבוקשת מסביר את יתרונות ההשקעה לרבות תזרימי המזומנים הצפויים ממנה כדי לקבל את אישור ההנהלה – אני ממליץ לכם לבחון את ההשקעה בדרך זו בשילוב בדיקה בדיעבד. האם במבט לאחור ההשקעה החזירה עצמה לפי התכנון? ניתוח זה ישמר בצמוד לפרוטוקולים של ההנהלה ויאפשר לאורך זמן לזהות החלטות נכונות לעומת שגויות.

השקעות ריאליות (בעיקר ציוד ומכונות, רובוטיקה וטכנולוגיה וכיו"ב.) משפיעות על שווי החברה. הערכת שווי הנערכת לפי שיטת DCF (תזרים מזומנים נקי מהוון) כוללת את התזרים השלילי מהשקעות. הערכת שווי לפי איבידטה מבוססת על רווח לפני פחת, ריבית ומיסים ואינה מתייחסת להשקעות. משקיע פוטנציאלי בחברה תעשייתית לא יסתפק בכך וידרוש לגרוע מהשווי "השקעות נורמטיביות", או ממוצע השקעות בשלוש השנים האחרונות.

 

לסיכום

האם חברה צריכה להשקיע בגובה הפחת? ממש לא. פחת מייצג "פריסה חשבונאית" של השקעות העבר (פחת מהווה מגן מס בצורה של הוצאה מוכרת). החלטה על השקעה תתקבל לפי נחיצותה וכדאיותה במבט קדימה. האם יש כללי אצבע לגובה השקעות הנחשב סביר? התשובה חיובית והיא בדרך דומה בין חברות תעשיה בתחומים דומים. ניתן לאתר נתונים השוואתיים בדוחות של חברות ציבוריות, שיחה עם חבריכם לתעשייה, פורומים ואיגודים מקצועיים. מה נכון יותר – להשקיע לטובת העתיד או לחלק דיבידנדים? התשובה היא גם וגם. חברה בתחילת דרכה סביר שתפנה כספים להשקעות לפני חלוקת דיבידנדים, אך לאחר הבשלתה אני ממליץ לשלב בין השקעות "כדאיות" לבין חלוקת דיבידנדים-תמיד נזכור שבעלי המניות הקימו את החברה כדי להנות מרווחיה באופן רציף. זינוק של החברה לעבר יעד מאתגר יכולה לעצור חלוקת דיבידנד לשנה עד שנתיים, אך רצוי לא מעבר לכך.


 

BDO ישראל לעסקים קטנים

BDO ישראל הינה פירמת ראיית חשבון וייעוץ עסקי מובילה, עם ניסיון רב שנים בליווי עסקים קטנים בארץ ובעולם. היכרותנו עם הצרכים, ההזדמנויות והסיכונים של העסקים הקטנים, מאפשרים לנו להציע מעטפת שירותים מותאמת אישית לצרכי הלקוח.

אנו מציעים ללקוחותינו יחס אישי לצד מעטפת שירותים של פירמה מובילה:

  • ביקורת וסקירה של דוחות כספיים
  • ייעוץ שוטף בנושאי חשבונאות ומיסים
  • ייצוג שוטף בפני רשויות המס
  • דוחות אישיים לבעלי המניות
  • הנהלת חשבונות וחשבות, הכנת משכורות ותלושי שכר לעובדים בעסק
  • חישוב הפרשות לפנסיה, קרנות השלמות, גמל
  • ייעוץ וליווי עסקי

 

ליצירת קשר עם המומחים שלנו

להרשמה לניוזלטר לעסקים קטנים