מתכננים לחלק דיווידנדים? כך תעשו זאת נכון

מתכננים לחלק דיווידנדים? כך תעשו זאת נכון

בקצרה

דיווידנד הוא תשלום שמעבירה חברה לבעלי מניותיה במצב של רווח בחברה. החלוקה מתבצעת בהתאם להוראות ותקנות חוק החברות. כדי לבצע את חלוקת הדיווידנד בצורה תקינה ישנו הליך ברור שצריך לבצע, ואנחנו כאן בשביל לעזור לכם להבין את המהלכים שצריך לבצע בשביל להקפיד על הלך תקין.   


דיווידנד הוא תשלום שמעבירה חברה, מתוך רווחיה לידי בעלי מניותיה. מטרתה העיקרית של חברה היא ייצור רווחים עבור בעליה, וכאשר היא מגיעה למצב של רווח - ניתן להעביר חלק מהרווח כדיווידנד לבעלי המניות, חברי הנהלה ועובדים הזכאים, ולשמור את היתרה בחברה לשימושה הסדיר. תשלום דיווידנד מקטין את סכום הכסף הנזיל לחברה, ומעביר לבעלי החברה את פירות השקעתם.

דיווידנד מחולק בדרך כלל מרווחים שנצברו בחברה כעודפים ראויים לחלוקה, אך לעיתים ניתן לחלק דיווידנד גם מקרנות הון (פרמיה על מניות וכו'). הדיווידנד משולם בדרך כלל במזומן, אך נהוג גם לחלק "דיווידנד בעין" - חלוקה של נכס כגון מניות מחברת בת.

החלוקה מתבצעת בהתאם להוראות ותקנות חוק החברות, שבהן נקבעו מבחני רווח ויכולת פירעון, הבוחנים את יתרת העודפים או העודפים שנצברו בשנתיים האחרונות, ולאחר בדיקה מקיפה כי חלוקת הרווח אינה פוגעת ביכולת החברה לפרוע את התחייבויותיה.
 

כיצד ניתן לחלק דיווידנדים בצורה התקינה ביותר:

כדי לבצע את חלוקת הדיווידנד בצורה תקינה, יש להקפיד על התהליך הבא:

  1. על החברה להכין דו"חות כספיים שעליהם יתבססו בדיקות העודפים לחלוקה. לפי לשון החוק, תאריך הדו"חות הכספיים שקדמו לחלוקה לא יהיה מוקדם ביותר משישה חודשים ממועד החלוקה. לדוגמה, אם חברה הכריזה על דיווידנד במהלך מארס 2022, חלוקת הדיווידנד תתבסס על דו"חות סקירה לתאריך 30 בספטמבר 2021, או על דו"חות מבוקרים לתאריך 31 בדצמבר 2021, ובתנאי שמתאריך הדו"חות חלפו שלושה חודשים בלבד.
  2. על החברה לבחון את העודפים הניתנים לחלוקה בדו"חותיה. הסכום הניתן לחלוקה הוא הסכום הגבוה בין יתרת העודפים בדו"חות, או עודפים שנצברו בשמונת הרבעונים האחרונים בחברה.
  3. על החברה לבחון אם חלוקת הרווחים תפגע ביכולתה לפרוע את התחייבויותיה. בעת קבלת החלטה על מבחן הפירעון של החברה, יש להכין תזרים מזומנים חזוי, לבחון גם התחייבויות תלויות, כמו התחייבות אפשרית לתשלומי מיסים לשומות במחלוקת.
  4. על דירקטוריון החברה להתכנס כדי לקבל החלטה על גובה החלוקה. קבלת ההחלטה יכולה להיעשות בדרכים נוספות, אותן קבעה החברה בתקנונה, העולות בקנה אחד עם הוראות סעיף 307.
  5. יש למלא טופס 804, המפרט את סכום החלוקה, מספר המקבלים, וסכום ניכוי המס במקור. הטופס מצורף כנספח להנחיות הביצוע.
  6. יש למלא טופס 804 א', המפרט את שמות המקבלים, את סכום החלוקה לכל אחד מהמקבלים, ואת סכום ניכוי המס עבור כל אחד מהמקבלים. הטופס מצורף כנספח להנחיות הביצוע.
  7. על רואה החשבון של החברה לשדר את החלוקה בשע"ם. לחילופין, על החברה להגיש את הטפסים במשרדי מס הכנסה.
  8. אם הדיווידנד אינו פטור, יש להפיק שובר לתשלום.
  9. יש להקפיד לדווח על חלוקת הדיווידנד בדו"חות הכספיים לשנה שבה חולקו, וכן בדו"חות של מקבלי הדיווידנד.
     

לסיכום:

חלוקת דיווידנדים היא האפשרות השכיחה ביותר להעברת רווחים מרווחי החברה לבעלי המניות  והזכאים לרווח, אך ישנם תהליכים רבים בתהליך ההעברה ורצוי מאוד להיעזר בגורמים מקצועיים על מנת לפעול בצורה המיטבית ולמנוע אי סדרים במאזני החברה.

 


BDO ישראל לעסקים קטנים

BDO ישראל הינה פירמת ראיית חשבון וייעוץ עסקי מובילה, עם ניסיון רב שנים בליווי עסקים קטנים בארץ ובעולם. היכרותנו עם הצרכים, ההזדמנויות והסיכונים של העסקים הקטנים, מאפשרים לנו להציע מעטפת שירותים מותאמת אישית לצרכי הלקוח.

אנו מציעים ללקוחותינו יחס אישי לצד מעטפת שירותים של פירמה מובילה:

  • ביקורת וסקירה של דוחות כספיים
  • ייעוץ שוטף בנושאי חשבונאות ומיסים
  • ייצוג שוטף בפני רשויות המס
  • דוחות אישיים לבעלי המניות
  • הנהלת חשבונות וחשבות, הכנת משכורות ותלושי שכר לעובדים בעסק
  • חישוב הפרשות לפנסיה, קרנות השלמות, גמל
  • ייעוץ וליווי עסקי

ליצירת קשר עם המומחים שלנו

להרשמה לניוזלטר לעסקים קטנים