הכנסות והוצאות בלתי שגרתיות

הכנסות והוצאות בלתי שגרתיות

 

בקצרה

עסק ממוצע נתקל במחזור חייו במגוון הכנסות והוצאות לא שגרתיות, במכוון או בשוגג. החל מדמי חסות שנכפים עליו, תשלום פיצוי, מעילה או תביעה של חברת הביטוח. על כל עסק לפעול בכמה דרכים על מנת להימנע מהפסד גדול בעקבות אילוצים אלו או להימנע מתשלום מע"מ נוסף במקרה של פיצוי. ההמלצה העיקרית היא לתעד את האירועים על דקויותיהם, על מנת למזער את הנזר ולקבל את הפיצוי הראוי. תהליכים שכאלו כדאי לבצע בליווי רואה חשבון ויועצים משפטיים.  


מה הן הכנסות והוצאות בלתי שגרתיות?

דמי חסות [פרוטקשן], שריפה בעסק, הוצאות ללא חשבונית מס, הפסד מהשקעה שכשלה, הכנסות במזומנים, הכנסה מפיצוי הנובע מפס"ד או בוררות, תשלום פיצוי לעובד בהליך משפטי, מעילה בעסק – מעלים שאלות נוקבות הן במישור המשפטי והן בהיבטי המיסוי.
אירוע שיוצר הכנסה או הוצאה בעסק משפיע על חבות העסק במס הכנסה ומע"מ. עסק (חברה) אינו חב בדמי ביטוח לאומי, למעט על תשלומי שכר עבודה. אירועים אלה כאשר הם בידי יחיד או שותפות, עשויים להשפיע גם על חבות השותפים בדמי ביטוח לאומי.


הכנסה בלתי שגרתית – האם חלה עלינו חובת דיווח למס הכנסה ומע"מ? 

"הכנסה" חייבת במיסים כאשר יש לה "מקור" במונחי פקודת מס הכנסה, וחייבת במע"מ כאשר מדובר במכירה או שירות, או שילוב ביניהם. מאידך, הכנסה שאינה חוקית אינה פטורה ממיסים גם כאשר אין לה מאפיינים "רגילים". לדוגמה: חברה הפועלת שלא כדין במכירת מוצרים או שירותים [מכירה או שירות ללא רישיון, מכירת מוצרים ושירותים אסורים...] – חייבת במע"מ ומס הכנסה. יותר מכך, עיסוק לא חוקי עלול לשלול מהחברה תביעת הוצאות אף אם שימשו לכאורה ביצירת ההכנסה.
הכנסה של עסק שמקורה בפסק דין כמו פיצוי על נזק שנגרם לה – עשויה להיות פטורה ממע"מ אם אינה קשורה ישירות במכר או שירות. הכנסה מביטוח בדרך כלל פטורה ממע"מ שכן חברות הביטוח מפצות את המבוטחים בסכום הקרן ללא מע"מ בהתבסס על ההנחה שהמבוטח קיזוז מע"מ תשומות על ההוצאה המקורית [חריג-כלי רכב פרטיים עליהם לא קוזז מע"מ ברכישה או בליסינג]. תקבולי ביטוח בגין שריפת מבנה וציוד אינם חייבים במע"מ שכן חברת הביטוח משלמת את שווי הציוד ללא מע"מ. מענקי מדינה – לפי החוק לעידוד השקעות הון ובחקלאות, אינם חייבים במע"מ ואילו חבותם במס הכנסה באה לידי ביטוי דרך הקטנת פחת על ההשקעה שבוצעה. פיצויים שמקבל עסק בעקבות לוחמה ומעשי איבה, פטורים גם הם ממע"מ, אך חייבים במס הכנסה. מענקי קורונה לעסקים, חייבים במס הכנסה ולא במע"מ, אבל בידי יחידים, נחשבים חלק מההכנסה החייבת בביטוח לאומי.


הוצאה בלתי שגרתית – האם כל הוצאה מטעם העסק היא הוצאה כדין?

הוצאות בהן נשאה חברה, ככל ששולמו לשם יצירת הכנסה, מוכרות לצרכי מס הכנסה. כדי לקזז מע"מ תשומות, על החברה להוכיח כי היא מחזיקה "חשבונית מס כדין". השוק הישראלי שופע לצערנו במפרי חוק המגישים לעסקים "חשבונית פיקטיבית". מדובר בחשבונית מס, שהמראה שלה תמים, אך אינה כשרה – עוסק שאינו מדווח ומשלם מע"מ, עסק שלא נתן שירות לחברה והחשבונית מוגשת על מנת להטעות את רשויות המס, חשבונית מס  בגין עבודה שבוצעה  עבור החברה אך מקורה בעוסק אחר ולא העוסק שנתן את השירות בפועל. רשויות המס מחמירים במיוחד בקשר שחייב להתקיים בין החברה לבין הספק. חייבת להיות זהות בין הספק ונציגו, מגיש החשבונית ומקבל התשלום. ביצוע תשלום שלא לספק אלא לצד ג' לפי הנחיות הספק-אינו חוקי. החוק להגבלת השימוש במזומנים קבע כללים לפיהם אין לשלם במזומנים לספקים אלא עד גבול 11 אש"ח או 10% כנמוך שבהם. מחודש אוגוסט הסכום ירד לסך 6 אש"ח בלבד.


כיצד ניתן להקטין את הנזק

דמי חסות או כופרה שמשלם עסק לגורמים פוגעניים, היא סוגיה קשה. מאידך קל להוכיח נזק ומאידך מקבלי הכופר אינם מדווחים על ההכנסה וכמובן שלא ממציאים חשבונית מס ואפילו לא קבלה. על פי הנוהג כיום, מבלי שהדבר מעוגן בחוק או הוראות ביצוע – הוצאות אלה כן יוכרו לצרכי מס אם יתמלאו שורה של תנאים: תיעוד הנזק, הוכחה כלכלית לקשר בין הפגיעה לנזק הכלכלי במונחים של פגיעה בהכנסות ו/או ברווחים בהווה ו/או בעתיד, מאמצים שנעשו על ידי העסק לתפוס את הפוגע כדי להקטין את הפגיעה, לרבות ביטוח. אם כבר נקלע עסק לפגיעה ונאלץ לשלם כופר, נכון יהיה לשלם את הכופר בצורות תשלום המשאירות עקבות – העברה בנקאית, שיקים. עדיף לשלם את הכופר מהעסק ולא מהכיס הפרטי – עוד הוכחה לקשר בין ההוצאה לפגיעה העסקית. תיעוד הינו מפתח למה שתיארתי: תמונות הכוללות מיקום ומועד מדוייק, רישום מפורט של הנזק, מועדים מדוייקים, תיעוד פגיעה ברכוש, שיחות טלפון מוקלטות, ווטסאפ, מכתבים ופניות לחברת הביטוח, משטרה, חברת אבטחה. תיאור של אמצעי ההגנה של העסק התואמים לרישיון העסק ועוד.

מעילה בעסק – גניבת מלאי, גניבת מזומנים בדרכים שונות, קנוניה עם לקוח או ספק לניפוח מחירים, שימוש בלתי מורשה בחשבון בנק, כרטיסי אשראי, תשלום שכר לעובד פיקטיבי – כל אלה הם נזקים מוחשיים הפוגעים בהכנסות העסק. יש לנקוט תיעוד רחב של גילוי העבירה. במקרה של גניבת מלאי עלולות רשויות המס לטעון שמדובר על "מכירה" מחד וחוב אבוד מאידך. הטענה הזויה ובכל זאת על העסק להוכיח שמדובר על גניבה ולא על חוסרים או ניסיון למכור מלאי ללא דיווח על המכירה. פעולה שמגבירה את אמון רשות המיסים בטענת העסק היא פתיחת תלונה במשטרה, פניה לחברות הביטוח, מינוי חוקר פרטי ועוד שלל אמצעים שנועדו לתפוס את המועל ולהשיב לעסק את המיטב האפשרי.

לסיכום, הקפידו לתעד כל פסיק של מידע בקשר עם אירועים עצובים אלה על מנת להקטין את הנזק ככל שניתן, אם על ידי פיצוי מהביטוח ואם בהיות ההוצאה, הוצאה מוכרת למס. את כל אלה נכון יהיה לעשות בהתייעצות צמודה עם רואי החשבון והיועצים המשפטיים.


BDO ישראל לעסקים קטנים

BDO ישראל הינה פירמת ראיית חשבון וייעוץ עסקי מובילה, עם ניסיון רב שנים בליווי עסקים קטנים בארץ ובעולם. היכרותנו עם הצרכים, ההזדמנויות והסיכונים של העסקים הקטנים, מאפשרים לנו להציע מעטפת שירותים מותאמת אישית לצרכי הלקוח.

אנו מציעים ללקוחותינו יחס אישי לצד מעטפת שירותים של פירמה מובילה:

  • ביקורת וסקירה של דוחות כספיים
  • ייעוץ שוטף בנושאי חשבונאות ומיסים
  • ייצוג שוטף בפני רשויות המס
  • דוחות אישיים לבעלי המניות
  • הנהלת חשבונות וחשבות, הכנת משכורות ותלושי שכר לעובדים בעסק
  • חישוב הפרשות לפנסיה, קרנות השלמות, גמל
  • ייעוץ וליווי עסקי

ליצירת קשר עם המומחים שלנו

להרשמה לניוזלטר לעסקים קטנים