הערכות לסוף שנת 2018- מלכ"רים

לקראת סוף שנת 2018, מפורטים להלן מספר נושאים אשר מומלץ לטפל בהם וזאת על מנת להקטין חשיפות עתידיות, ולהיות ערוכים בצורה מלאה למטלות הרבות הכרוכות בסיום השנה.

 

היבטי מיסוי:

  1. עודפות וניכויים:

    • בדיקת הוצאות עודפות שנרשמו בשנת המס והשלמת תשלום המקדמות הנדרש בגובה של 90% מסך ההוצאות העודפות.

    • בדיקת ניכוי במקור מספקים ונותני שירותים, ריכוז ובדיקת אישור פטור וניכוי מוקטן, כולל מדמי שכירות.
    • בדיקת טפסי 101 - יש לוודא כי הטפסים לשנת 2018 מולאו באופן מלא ונחתמו על ידי העובדים. בנוסף יש להיערך להחתמת טפסים עבור שנת 2019.
    • בדיקה כי לכל ההטבות שניתנו לעובדים, ישנן זקיפות שווי מקבילות בשכר, כגון: שווי רכב, שווי טלפון נייד, שווי ריבית, שי לחג, מתנות.
    • בדיקה כי מולאו דוחות נסיעה לחו"ל.
    • התאמת דיווחים שוטפים חודשיים בטופס 102 לדיווחים השנתיים המקוונים  בטופס 126 ובטופס 856 .
  1. תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסוימות של מתנדב במוסד ציבורי) התש"ס

           רלוונטי עבור מלכ"רים המיישמים תקנות אלו - יש לארגן ולהכין את כל הטפסים הנדרשים ובמיוחד הטופס שיש להגיש עם               הדוח השנתי למס הכנסה.

  1. מע"מ

           למשדרים דוחות מע"מב PCN  בדיקה שכל דוחות המע"מ שודרו ונקלטו כיאות .למי שמחזור ההכנסות בשנת 2018, עבר              לראשונה את התקרה שנקבע בעניין, בסך 20 מיליון ₪ יש להערך להתחיל לדווח החל מינואר 2019.

  1. עסקאות אקראי

           עסקאות אקראי שעושה מלכ"ר מחויבות במע"מ. בהגדרה זו נכללות עסקאות של מכירת טובין או מתן שירות באקראי,                   כשהמכירה או השירות הם בעלי אופי מסחרי, וכן מכירת או השכרת מקרקעין. לקראת סיום השנה יש לערוך בדיקה רוחבית            על עסקאות שהתהוו או צפויות לכך ולוודא שהוגשו כל הדוחות הנדרשים. לענין אופן הדיווח של עיסקאות אקראי נדרש                   לדווח בנפרד על טפסים מיועדים. נציין שבעיסקאות נדל"ן שדווחו כעיסקת אקראי המע"מ יוכר בעת המימוש.

  1. הלוואות לעובדים

           נזכיר כי על פי הוראות ניהול תקין, עמותה רשאית לתת הלוואה לעובדיה בתנאי שתנאי ההלוואה סבירים ובהתאם למקובל            בשוק לעניין הלוואה של מעביד לעובד. יש לערוך בדיקה האם ישנן הלוואות שניתנו ומהן תנאיהן. מבחינת מס הכנסה , על               הלוואות מסוג זה יש לחשב בשנת 2018 ריבית בשיעור של  3.48%.

  1. בדיקת תוקף אישור למוסד ציבורי לפי סעיף 46 לפקודה

           בדיקת תוקף אישור על פי סעיף 46 לפקודה, במידה והתוקף יפוג ב- 31.12.2018 יש לוודא כי הוגשה בקשת חידוש והמשך            תוקף האישור או לוודא שהאישור חודש באופן יזום על ידי מס הכנסה.

  1.  שליחת קבלות בגין תרומות כ"מסמך ממוחשב"

           ב29 במרץ 2018 פרסמה רשות המיסים ריענון הנחיות בעניין קבלה כמסמך ממוחשב כפי שפורטו בחוזר מס הכנסה                     24/2004.

           חשוב שהקבלה תהיה חתומה בחתימה אלקטרונית ויהיה מצוין עליה באותיות בולטות לעין המילים "מסמך ממוחשב" ופרטי            התורם במלואם, זאת לצורך קבלת זיכוי בגין תרומה.

           מאחר שמדובר במסמך ממוחשב שנשלח לתורם הרי שאין משמעות לכיתוב כגון: "מקור" או "נאמן למקור" על גבי הקבלה.

 

היבטים חשבונאיים ורגולטוריים:

  1. הערכות לרישום תרומות והקצבות לקבל
    באוקטובר 2017 תיקן המוסד הישראלי לתקינה בחשבונאות את גילוי דעת 69 ותקן 5 - כללי חשבונאות ודיווח כספי של מלכ"רים. בסעיף ההכרה בהכנסות מהעברות חד צדדיות כגון תרומות, הקצבות עזבונות ומתנות שלא התקבלו בפועל עד תום שנת החשבון. עד התיקון ניתן היה להכיר בהבטחות לתרומות או מענקים המתייחסים לתקופת הדוח (אך לא התקבלו עד תום תקופת הדוח) אם הם נתקבלו בפועל עד למועד אישור הדוחות הכספיים או שהן היו ניתנות לאכיפה משפטית ולמימוש.
    התיקון ביטל את האפשרות השניה דהיינו תרומות הקצבות ומענקים יכללו בדוח רק אם נתקבלו בפועל על ידי הארגון או הנאמן בעבורו  עד למועד אישור הדוחות הכספיים.        
    התיקון עשוי לשנות באופן מהותי את הדוחות הכספיים במלכ"רים מסויימים ועל כן היכן שרלוונטי יש להיערך להם מראש ואף לנסות לפעול מול התורמים והגורמים הממנים לבצע שינוי במועד העברת התרומה.

 

  1. היערכות לספירת מלאי ליום 31.12.2018 (עבור מלכ"רים שיש להם מלאי)
    יש לקבוע מועדי ספירה מדויקים, סופרים, הנחיות לסופרים ולעדכן את רו"ח המבקר במועד הספירה.

 

  1. היערכות לסגירת ספרי החשבונות של שנת 2018 והכנת הדוח לשנת 2018
    הדוח לשנת 2018 אמור להיות מוגש לרשות התאגידים עד ליום 30.6.2019 ומכאן יש לגזור את לוחות הזמנים שיאפשרו הליכי אישור הדוחות במוסדות המתאימים וביקורת רואה החשבון המבקר.
    למשרדי רואי החשבון המיצגים מול הרשם קיימות אורכות מעבר לתאריך האמור . לפיכך ארגונים הסבורים שדוחותיהם לא יוגשו במועד יתאמו זאת מול רואי החשבון שלהם.
  1. הערכות לשינויים צפויים בתקינה החשבונאית של מלכרים
    המוסד לתקינה בחשבונאות דן בשנה האחרונה בשינויים צפויים בתקן חשבונאות מספר 5 העוסק בתקינה החשבונאית למלכרים. השינויים העיקריים הצפויים הם במכלול הרישומים והטיפולבתרומות למימון רכוש קבוע . אנו מעריכים כי השינויים יאושרו במהלך 2019.
    עם פרסום השינוי בתקן רצוי ללמוד את המשמעויות וההשלכות עלהדוחות הכספיים של הארגון.
  1. היערכות להכנת הדוח המילולי לשנת 2018
    ענין השינויים שיחולו בהכנת והגשת הדוח המילולי ונספחיו ראה כתבה נפרדת במידעון זה.
  1. ועדת הביקורת
    מומלץ כי ועדת הביקורת/הגוף המבקר יבדקו כי יושמו כל המטלות הקבועות בחוק ובמידת הצורך יוודאו כי תושלמנה בתקופה שעד הגשת הדוח הנדרש.
    בדוחות ובהמלצות ועדת הביקורת, תצטרך להינתן התייחסות למטלות אלו ולביקורת שבוצעה על פי תפקידי הועדה המפורטים בחוק.
  1. הוצאות הנהלה וכלליות
    רצוי לבצע חישוב מקורב של אחוז הוצאות הנהלה וכלליות מהמחזור, על בסיס נתוני הנהלת החשבונות. המלצתנו לערוך חישוב זה בהקדם, כיוון שבמידה והחישוב יימצא גבולי או חורג יש לבדוק שוב את מכלול הנתונים וסיווגם והאפשרות הקיימת לביצוע תיקונים. לא לשכוח לחשב לפי המדרגות החדשות (השוליות) שנקבעו בנוהל התמיכות החדש מתחילת 2015.
  1. תיקון 14 לחוק העמותות (ותיקון 25 לחוק החברות)
    התיקון חייב, בין היתר, מינוי מבקר פנים בעמותות שמחזורן מעל 10 מיליון ש"ח ומעורבות מוגברת של וועדת הביקורת בפעילות המבקר. מומלץ לעיין במבזק הנפרד בנושא התיקון. יש לוודא  כי מונה מבקר הפנים  וכי במהלך השנה ביצע את 

 

צור קשר עם המומחים שלנו

הירשם לניוזלטר

Please fill out the following form to access the download.