עודף ועודפות בקופת הפיצויים של מלכ"ר ומוסד ציבורי

בקצרה

החל מ-1.1.2011 חלה חובה להפקיד פיצויים לכל עובד בקופה אישית על שמו. עבור עובדים שהועסקו עד ליום 31.12.2007 ניתן היה להמשיך ולהפקיד כספים לקופת פיצויים מרכזית עד ליום 31.12.2010. שינויים אלו יצרו מצב בו מוסד ציבורי בעל קופת פיצויים מרכזית עשוי להיות חשוף לחבות מס של 90% ללא זכות לפטור/ניכוי/קיזוז, במקרה שהפקיד סכומים גבוהים מאלו שהיו מותרים לו בניכוי אלמלא היה פטור ממס.

ביוני האחרון פרסם מס הכנסה חוזר בנושא יתרות צבורות בקופה מרכזית לפיצויים (חוזר 4/2017) שמשמש, בין היתר, כאישור המנהל לשימוש בסכומים עודפים ללא צורך באישור נוסף.

בהתאם, וכדי להימנע מחשיפה לחבות מס גבוהה, על מוסד ציבורי כאמור לערוך חישוב של: חבות הפיצויים לעובדים (שהועסקו עד ליום 31.12.2007) + חבות בגין תביעות משפטיות פתוחות בעניינם + 10%.

כל יתרה מעל סכום זה (110% מהחובה לעובדים) תחשב לסכום עודף שיש לפעול למשיכתו עד סוף מרץ 2018 לטובת מימון ההפקדות השוטפות לפיצויים לשנת 2017 – עבור כלל העובדים, ללא קשר למועד העסקתם.  

 

האם עודף בקופת הפיצויים נחשב להוצאות עודפות?

כדי להבין מה הקשר בין עודף בקופת פיצויים מרכזית להוצאות עודפות במלכ"ר, נסקור לרגע את עדכוני החקיקה האחרונים בנושא.

בתאריך 11 ביוני 2017 התפרסם חוזר מס הכנסה 4/2017 בנושא יתרות צבורות בקופה מרכזית לפיצויים; חזור שמטרתו להסדיר ולקבוע את כללי המיסוי לכספים הצבורים בקופות המרכזיות (להלן: "החוזר").

בעקבות פרסום החוזר, עלתה השאלה האם ההפקדות לפיצויים יחשבו כהוצאות עודפות לפי סעיף 3(ז)(3) לפקודה, במוסד ציבורי בעל קופה מרכזית לפיצויים שלא ינהג בהתאם לחוזר.

 

חובת ההפקדה לקופת פיצויים אישית לכל עובד

בשנת 2008 תוקן חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה - 2005 שקבע הוראות מעבר, לפיהן עבור עובדים שתחילת העסקתם הייתה קודם לתום שנת המס 2007, והופקדו בעבורם כספים לקופה עד 31.12.2007 ("היום הקובע"), ניתן להמשיך ולהפקיד כספים בשל זכויותיהם לפיצויים עד לתאריך 31.12.2010. כלומר, החל מיום 1.1.2011 לא ניתן יותר להפקיד לקופה מרכזית לפיצויים ולכל עובד חייבת להיות קופה אישית לפיצויים על שמו.

 

בחינת חבות הפיצויים ותביעות משפטיות

נכון לתום שנת 2016 יש לבחון חבות הפיצויים (למעט הסכום במחלוקת) לכלל העובדים (לרבות עבור בעלי שליטה, עד לתקרה שבסעיף 32(9) לפקודה) אשר נחשבו לעובדים ביום הקובע (31.12.2007) ולבחון את היתרות העומדות לזכותם בקופות אישיות על שמם. אם עלתה חבות זו על הזכויות הצבורות של אותם עובדים, יש לייעד סכום בקופה המרכזית לפיצויים למטרה זו.

בנוסף, יש לבחון האם קיימת תביעה משפטית בנוגע לכספי פיצויים של העובדים שנכללו ברשימת העובדים ביום הקובע או קודם לכן (יש לקבל הצהרת היועץ המשפטי של המעביד). במידה וישנה תביעה שטרם הסתיימה, יש לייעד סכום בקופה המרכזית לפיצויים למטרה זו.

 

עודפות והשימוש בהן

אם היתרה בקופה המרכזית גבוהה מ-110% מהסכומים שיועדו לטובת העובדים, יראו בסכום ההפרש כעודף. העודף ישמש למימון ההפקדות השוטפות לכלל העובדים ללא קשר לתחילת מועד העסקתם (המשיכה תיחשב להכנסה בידי המעסיק וההפקדה כהוצאה).

הסכום העודף - על (חבות פיצויים לעובדי 2007 + חבות בגין תביעות משפטיות) X 110% - ועד לגובה ההפקדות השוטפות במרכיב הפיצויים, יימשך מהקופה ברבעון הראשון של 2018.

במקביל לעסק, בו לא תותר למעסיק הוצאה עד לגובה העודף שלא נוצל להפקדות השוטפות, במוסד ציבורי קיימת חשיפה להוצאה העודפת. על פי סעיף 3ז לפקודה, סכומים ששילם מוסד ציבורי לקופות גמל לפיצויים ושעולים על הסכומים שהיו מותרים לו בניכוי אילולא היה פטור ממס - יהיה המוסד חייב עליהם במס בשיעור של 90%, ללא זכות לפטור, לניכוי או לקיזוז כלשהם.

חוזר 4/2017 של מ"ה כאמור לעיל, משמש כאישור המנהל לשימוש בסכומים העודפים ואין צורך באישור נוסף.

 

סיכומם של דברים

על מוסד ציבורי שיש בבעלותו קופה מרכזית לפיצויים לערוך חישוב לגובה חבות הפיצויים לעובדים (שעבדו עד 31.12.2007) + תביעות עובדים, בתוספת 10%. סכום זה ניתן להשאיר בקופת הפיצויים. אם נשארה יתרה עד סוף מרץ 2018, יש לפעול למשיכה בגובה ההפקדות השוטפות לפיצויים בשנת 2017. נציין כי מדובר  בפרשנות של רשות המיסים שטרם נבחנה בפסיקה.


 

צרו קשר עם המומחים שלנו בפורום מלכ"רים

הירשם לניוזלטר ולעדכונים אחרונים מ BDO זיו האפט

Please fill out the following form to access the download.