השווקים בשנת 2022: המשברים שיעמיקו, ההזדמנויות שייפתחו

בקצרה

גם אם האומיקרון הוא הגל שמבשר את דעיכת הנגיף, כבר ברור שאת השלכות השנתיים האחרונות נרגיש עוד זמן רב, ומה שארע בשנתיים האחרונות ישפיע על הרבה יותר מאשר מעבר לזום וגילוי נפלאות העבודה ההיברידית. כשברקע נקודת פתיחה של אינפלציה גואה בארה"ב, מניות נדל"ן ואנרגיה שמובילות את הבורסה, ושלל חברות טכנולוגיה ישראליות שמיהרו להנפיק בוול סטריט וגילו שהן קצת נסחפו עם השווי - מחלקת הטכנולוגיה של BDO מזהה שש מגמות מרכזיות שילוו אותנו לאורך שנת 2022, ואת השלכותיהן נראה בעולם, כמו גם בארץ. 

 

האם אפשר לפתוח את תחזית השווקים לשנת 2022 בלי להתייחס לקורונה ולהשלכותיה? כמובן שלא. אלא שלפני שנה עוד סברנו בתמימותנו שבנקודת הזמן שבה אנחנו נמצאים היום כנראה רק נלקק את הפצעים, אבל המגפה כבר תהיה מאחורינו. סיום השנה בשיאו של מאבק עולמי עם גל חמישי היה בגדר תרחיש פסימי נוסף, שהתממש. נוסיף לזה אתגרים גלובליים, כמו שינויים במערכות יחסים גאו-פוליטיות בין מעצמות אזוריות ועולמיות (כמו יחסי סין-ארה"ב, או המשבר המעמיק בין רוסיה לברית נאט"ו וארה"ב) והמאבק בשינויי האקלים, ונמצא שהשנים הבאות יהיו גורליות לא רק למשק, אלא גם להתנהגותנו ולאורח החיים שלנו ככלל. במאמר הבא נסקור את המגמות, האתגרים וההזדמנויות הצפויות לנו.

 

יצירה טכנולוגית מקומית - GO DOMESTIC
 

אחת התובנות של הקורונה הייתה חשיבות חיזוק הייצור המקומי, וצמצום התלות ביצרניות מעבר לים. שורשי מגמה זו במשבר שונה לגמרי – כבר בשנת 2018 סער העולם לאחר שמגזין ביזנסוויק של בלומברג חשף תוכנית ריגול סינית לכאורה, שביקשה להחדיר שבבים (צ'יפים) למוצרים של חברות ענק אמריקאיות כמו אמזון ואפל. האחרונות הכחישו, אבל הסערה לא שככה, והצורך להגן על שרשרת הייצור והאספקה של מוצרים אלקטרוניים, רק התחזק, למרות שהוא כמעט בלתי אפשרי. כשנתיים מאוחר יותר הגיעה הקורונה ולא השאירה מקום לספק – ההתמקדות בלוקאליות היא צו השעה, ולא רק בשל החשש מריגול והתקפת סייבר, אלא גם למען התמודדות טובה יותר תחת משבר עולמי. מגפה למשל, כזו שיצרה משבר בשרשרת האספקה (על כך בהמשך).

 GO DOMESTIC היא מגמה שתתחזק בשנת 2022, ובה יותר מדינות יעדיפו להביא, ובלא מעט מקרים – להחזיר, את הטכנולוגיה כמה שיותר קרוב אליהן הביתה. מדובר באתגר מעניין שמעט סותר את רוח העולם הגלובלי, אבל הקורונה שכנעה שהגבולות שחשבנו שהולכים ונעלמים, דווקא ברורים וקיימים, ובשעת משבר אנחנו יכולים לסמוך רק על עצמנו, ופחות על התעבורה האווירית והימית. דוגמה אחרת למגמה ראינו כשבחודש אוקטובר האחרון הודיעה גרמניה על הקמת מפעל רכבי טסלה תחת שטחה. לא נצפתה התלהבות יתר מצד החברה, אבל גרמניה לא הותירה בפניה ברירות – הדרך לשווק רכבים בגרמניה וביבשת אירופה עוברת דרך הקמת מפעל ייצור מקומי ובאמצעות כך חיזוק הכלכלה המקומית.

מכאן, שאנו מאמינים שנראה השנה חיזוק למגמת ה-TECHNO NATIONALISM. העולם ימשיך להיות גלובלי, הטכנולוגיה לא תיעצר, והשאיפה לפרוץ גבולות תימשך. אבל לצד זאת, השחקניות הגדולות יעדיפו לשמור את הקלפים, ובעיקר את אלה של הייצור, המחקר והפיתוח - קרוב לנמלי הבית.
 

משבר שרשרת האספקה – המפרש הלבן לא נמצא באופק
 

הצורך בחיזוק התוצרת המקומית שבו פתחנו, נובע לא מעט ממשבר שרשרת האספקה שעליו השפיעה בעיקר הקורונה. פתרונות מסוימים, כמו הגדלת כמות המכולות בנמלים, נראה אולי בטווח הקרוב יחסית, אבל קיימים מוצרים רבים – החל ממוצרי צריכה, דרך ליתיום וניקל, וכלה בשבבים וטכנולוגיה, שילוו אותנו עוד שנים ארוכות.

השיבושים בשרשרת האספקה נבעו ממגפת הקורונה, אך גרמו להם גם מוטיבציות אחרות ואינטרסים בינלאומיים. המגפה ששינתה את הרגלי הצריכה, גרמה לשינוי בביקושים, השבתת נמלים, והכתה בתעבורה הימית. משבר זה משפיע על כולם, ובסוף התהליך נמצאים הצרכנים הקטנים שישלמו הרבה יותר על מוצרים, בשל עליית מחירי ההובלה. אנחנו מאמינים שהמשבר רק בראשיתו, ואת גליו נמשיך ונרגיש בתעשיות השונות במהלך העשור הקרוב.
 

מהפך בעולם העבודה – אינדיבידואליזם כערך
 

בזמן שמדינות מבינות מצד אחד את חשיבות הגבולות, שוק העבודה החדש דווקא מייתר אותם. המגמה שהחלה עם פרוץ הקורונה בשנת 2020, ככל הנראה לא תהיה טרנד חולף, והיא תלך ותתעצם גם בשנת 2022.

אל "הנוודים הדיגיטליים" שמוכיחים שהעבודה מתבצעת גם כשהם לא נמצאים בין כותלי המשרד, יצטרפו עובדים ועובדות נוספים, ואת הארגונים עצמם כבר אין צורך לשכנע שמדובר בתנאי כמעט בסיסי, כל עוד אופי העבודה מאפשר זאת.

הקרב על הטאלנטים בחברות הטכנולוגיה בעיקר, גם הוא ילך ויגבר, וגמישות וחיזוק האינדיבידואליזם של העובדים והעובדות, יתחזקו כקלף מיקוח בקרב זה.

גם ביום שבו נסיר את המסכות (בהנחה שנסיר אותן השנה), יותר ויותר ארגונים יפנימו שהתפוקה עולה כשהעובדים מרוצים, והעובדים מרוצים כשמתייחסים אליהם ואל הצרכים שלהם, וזה עוד לפני שדיברנו על האיזון בין הבית לעבודה.

 

מיסוי חברות הטכנולוגיה – התהליך בראשיתו, את ההשפעה נראה במהלך השנה
 

בחודש יוני 2021 הכריזו מדינות ה- G7 כי ענקיות הטכנולוגיה (פייסבוק, גוגל, אמזון ודומותיהן) יחויבו לראשונה לשלם מסים חלקיים לפי היקף הפעילות המקוונת במדינה שבה הן נמצאות, ולא לפי המיקום בו הן רשומות, מה שהעניק להן פטור מפנק במיוחד.  ההכרזה דיברה על מס חברות מינימלי של 15% באופן גלובלי, והענקיות המדוברות אף מיהרו להודיע כי הן מקבלות את הגזרה בחיוב. "אנחנו מקווים שמדינות ימשיכו לעבוד יחדיו כדי להבטיח הסכם מאוזן ובר-קיימה שייחתם בקרוב", נמסר אז מגוגל.

בחודש אוקטובר יצא ההסכם ההיסטורי לדרך -  136 מדינות אישרו את הרפורמה שלפיה המס על רווחיהן של ענקיות הטכנולוגיה יחולק באופן צודק יותר והוא ישולם באופן פרופורציונלי בהתאם להיקף המכירות במדינות היעד. את השלכות ההחלטה, את תרומת המס ואת השפעתה על התנהלות החברות, נראה ככל הנראה במהלך השנה הקרובה ואף אחריה.
 

הדבר החם הבא: הווירטואלי הוא המציאות החדשה
 

והיו עוד הכרזות באוקטובר 2021 – בחודש זה הכריז מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק, על שינוי שמה של החברה למטא. לצד זאת, הכריז צוקרברג על חזון המטא-וורס - מרחבים וירטואליים משותפים ותלת-ממדיים שיכללו גם את רשת האינטרנט. המעבר לשלב זה מתאפשר הודות להבשלתן של טכנולוגיות – IOT, התפתחות הבלוקצ'יין ובכלל התחדדות העולמות הווירטואליים, שהמגפה לא רק חיזקה את נוכחותם, היא גם הוכיחה את נחיצותם. בשנה 2022 נראה את התחזקות המגמה. עולם ה-IT יזדקק יותר למחשוב קצהEDGE) (COMPUTING, כדי לייעל את זמני התגובה. את הביטוי לכך נראה בחברות שמפתחות רובוטים וכלי עבודה המבוססים על אינטליגנציה מלאכותית (AI).

בהיותן לא מבשרות המהפכה, אלא אלו שמובילות אותה - חברות העוסקות במחשוב קצה יזכו בשנה הקרובה, ואולי אף בעשור הבא, לעדנה.

השילוב בין מידע הנמצא בענן לנקודות קצה שנדרשות ליכולות עיבוד גבוהות ומהירות יצריך פיתוחים חדשים בעולם החומרה והתוכנה בנקודות הקצה, אם זה בצד החומרה והציפים שיאפשרו לנקודות הקצה להיות חזקים וורסטיליים יותר ואם בעולם התוכנה לכתיבת אלגוריתמים שיתמכו ביכולות אלה.

אז נכון שיש להניח שבשנה הקרובה לא יקומו כאן ערים חכמות ולא נראה (בינתיים) מכוניות אוטונומיות באופן מלא נוסעות בכבשים, אבל חברות שעוסקות בעולמות מחשוב הקצה, בעיקר אלו שיצליחו להתגבר על משבר המחסור בשבבים, הן התשתית לדבר החם הבא, ויש להניח שנראה זאת בשווי, כבר בשנה הקרובה.

 

מיזוגים ורכישות – שנה נוספת של עסקאות ענק
 

בזמן שהכותרות מדברות על החששות הגדולים מהאינפלציה הגואה בארה"ב ומכוונת הפדרל ריזרב לבצע במהלך 2022 שלוש העלאות ריבית (הראשונה בחודש מרץ), עדיין יש להניח כי החלטות אלו לא יעצרו את מגמת המיזוגים והרכישות בשווקים, בוודאי לא כל עוד הרגולטורים נמנעים מלעצור אותן. משבר הקורונה פגע בכלכלה העולמית, אולם לצד זאת כמות הכסף הזמין עדיין גדולה, והריבית עודנה מתונה ומאפשרת תנאים נוחים לכך.

בשנה האחרונה ראינו צמיחה ניכרת במיזוגים, בהם לא מעט חברות טכנולוגיה ישראליות שמוזגו ל-Spac (איירון סורס, טאבולה, אוטונומו ועוד רבות). אנו צופים שמגמת המיזוגים והרכישות תמשיך ותתחזק גם בשנת 2022.
 

אם כן, אנו צופים שנה סוערת ומורכבת, שנה של מגמות אשר לעתים יכולות להיות מנוגדות וסותרות אחת את השניה, ולעתים משלימות זו את זו. יהיה מעניין לעקוב ולראות כיצד מגמות אלה, אשר מושפעות באופן מכריע ממשבר הקורונה, היחסים הגאופוליטיים בין מעצמות ושינויי האקלים, יקרמו עור וגידים ב-2022. אנחנו כמובן נמשיך לעקוב ולספק את ההשקפה שלנו ברקע האירועים המתחוללים.

צרו קשר עם המומחים שלנו >>