ניהול פיננסי במיקור חוץ - הפתרון האידאלי לסטארט אפ

בקצרה

אחד האתגרים המרכזיים של סטרטאפ בתחילת דרכו (ובכלל) הוא בהשגת מימון ובניהול נכון של כספי החברה בכל שלב. יחד עם זאת, פעמים רבות מי שנאלץ להתמודד עם האתגר הוא המנכ"ל, שמתפקד כמנהל פיננסי בעצמו – על אף שהדבר גוזל ממנו זמן רב מתחום התמחותו ומניהול החברה, ובפרט שהוא חסר בידע המקצועי הדרוש. כמו כן, הדבר פוגע בכל רמה במיזם, בו יש חשיבות לנתונים כספיים בעת קבלת החלטות, כאשר בשלבים הראשונים בחייו של סטרטאפ מדובר כמעט בכל היבט.

בעוד שסטרטאפים רבים שמתפקדים ללא מנהל פיננסי ייעודי חסרים גם במשאבים להעסיק אחד כזה - שירותי מנהל פיננסי במיקור חוץ הם פתרון אידאלי. התועלת שלו גדולה משמעותית מהעלות הנומינלית הכרוכה בו, שכן הוא מספק למיזם את האפשרות לניהול המתבסס על ידע, ניסיון ושיקול דעת, ההכרחיים לצמיחה נכונה של החברה והשאת ערך לבעלי המניות.

דבר זה בא לידי ביטוי בכך ששכירת שירותי מנהל פיננסי מאפשרת ביצוע מקצועי ומהימן של שלל פעולות שוטפות לניהול מיטבי שיאפשר למיזם לצמוח – לדוגמא: הכנת תחזיות פיננסיות לגיוסי הון, בניית תקציב והשוואות לביצוע, מעקב וניתוח תזרים המזומנים, בניית תשתיות רישום ובקרה, הקמת מערך גבייה ועוד. כך, המנהל הפיננסי הופך ליד ימינו של המנכ"ל, בעודו מספק לו את כל הידע והכלים הפיננסיים הדרושים לקבלת החלטות עסקיות שקולות.  

צרו קשר עם המומחים שלנו >

מסלול המכשולים של הסטרטאפ

בתחילת דרכו של סטרטאפ להצלחה המיוחלת, קיימים שני אתגרים מרכזיים: האתגר הטכנולוגי - איך לקחת את הרעיון ולפתח אותו אופרטיבית למוצר/שירות; והאתגר השיווקי - כיצד מפיצים את הבשורה לעולם. התפישה הזו מושרשת בעיקר אצל מנהלי החברות שעדיין נמצאות בשלבים מוקדמים (pre-seed ,Seedסיבוב A), בהם הן מנסות לפתח מוצרים, לאפיין ולפנות אל שווקי יעד.

מבלי לגרוע מחשיבותן של שתי המשוכות הללו, מסלול המכשולים של הסטארטאפיסט טומן בחובו עוד מספר אתגרים משמעותיים ובראשם - הצורך במימון. לניהול פיננסי נכון בסטארט-אפ יש השפעה מכרעת על מידת הצלחתו. גם הצוות המוכשר ביותר, המתכנתים הטובים ביותר והמשווקים המוכשרים ביותר, עם הרעיון הטוב ביותר, לא יצליחו לשרוד עד לאקזיט [שב4] (או לחלופין, להפוך לחברה בוגרת ומצליחה) ללא מימון, וללא ניהול נכון של כספי החברה.

מלכודת "המנכל הכל יכול"

בסופו של יום, מי שנפגע מהיעדר מנהל פיננסי זה המנכ"ל/המייסד של הסטרטאפ. הביטוי המיידי הינו כאשר הוא מתחיל לתפקד בעצמו כמנהל פיננסי (כיוון שאין כזה בארגון), אבל הוא לא בדיוק מקצוען בנושאים הכספיים כמו מנהל פיננסי שזו מומחיותו – גם אם נחוש, המנכ"ל לא מכין דוחות או מסמכים הנדרשים לסבב ההשקעות הקרוב בצורה מקצועית, הוא לא לגמרי זמין למעקב תזרימי ועדכון תחזיות, לא מודע למשמעויות החשבונאיות / לדרישות המיסוי של עסקה כזו או אחרת, וכו'.

חיסרון נוסף להתנהלות כזו, בהכרח, הינו קיטון של הזמן שהמנכ"ל מקדיש לניהול החברה, לגיבוש אסטרטגיה ואולי גם לתחומי מומחיותו הברורים (תוכנה/הנדסה וכו'). חסרונות אלו (מנכ"ל שמטפל בכספים מחד, ולא מטפל בניהול ובתחומים מומחיותו מאידך) פוגעים בסיכויי ההצלחה של הסטארט אפ, במיקוד פעילותו, בקבלת החלטות על בסיס נתונים כספיים מנותחים ועוד – כולם מהותיים ליכולת הצמיחה וההתפתחות שלו, עסקית ופיננסית ויש שיגידו – אף להישרדותו.

כמובן שהיעדר ניהול פיננסי מסודר ומאורגן פוגע לא רק בעבודת המנכ"ל, אלא בכל רמה ורמה בארגון שבה יש חשיבות לנתונים הכספיים בתהליכי קבלת החלטות.

למה דווקא מיקור חוץ?

לסטרטאפים שאין להם עדיין מנהל פיננסי ייעודי, לרוב גם אין את המשאבים להעסיק אחד כזה, ועל כן העסקת מנהל פיננסי במיקור חוץ היא הפתרון האידאלי עבורם. במיוחד מאחר והתועלת עולה עשרות מונים על העלות.

מיקור חוץ, בעיקר כזה שנעשה במשרה חלקית, מחייב את המנהל הפיננסי להיות מאוד חד ולשלוט בחומר מהר יותר מהרגיל, בכדי לתת ערך מוסף לחברה ולשמר את מקומו. כמובן שיש כאן יתרון גדול למנהל פיננסי בעל ניסיון רב ובקיאות בעבודה עם סטרטאפים.

בשורה התחתונה, התועלת המושגת הינה גדולה משמעותית מהעלות הנומינלית של אותו מנהל פיננסי. בראש ובראשונה, הדבר מאפשר ניהול פיננסי שמתבסס על ידע, ניסיון ושיקול דעת. הרי בסופו של יום, האתגר העיקרי הינו הבאת החברה לצמיחה נכונה תוך שמירה על איתנותה הפיננסית, בכדי להשיא את ערך החברה לבעלי מניותיה – דבר שמתאפשר רק כאשר מתבצע ניהול פיננסי מקצועי כבר מתחילת הדרך.

מה מאפשר לכם המנהל הפיננסי?

מנהל פיננסי מקצועי במיקור חוץ מאפשר לחברה להשקיע בהיבטים שמהווים קרש קפיצה ליכולת התקדמות החברה. הנה כמה דוגמאות נוספות:

  • הכנת תחזית פיננסית שתשמש לגיוס הון ועדכון תחזית להמשך השנה/לשנים הבאות, אחת לתקופה.
  • ליווי בתהליך גיוס הון ראשוני ומתקדם
  • בניית תקציב והשוואת תקציב מול ביצוע באופן שוטף
  • הגדרת מדדי ביצוע עיקריים (KPI's), מעקב אחרי המגמה שלהם וניתוח המשמעויות השונות
  • תזרים מזומנים והבנת הפערים בין התזרים לרווח והפסד, תוך עדכון תחזית התזרים וקבלת החלטות רלבנטיות: היערכות לבקשת אשראי/הגדלת מסגרת בזמן, תשלום מקדמה לספק או לפי תנאי אשראי קצרים יותר, כנגד קבלת הנחה משמעותית ברכש, וכו'.
  • הכנסת "שכל כלכלי" –שחיוני לגיבוש מודל עסקי, תמחור מוצר/פרויקט, ניהול מרכזי רווח (לפי מוצרים/אזורים גיאוגרפיים) ועוד
  • בניית תשתית לרישום ובקרה על העסקאות, בניית מערך גבייה, חיבור בין מערכות תפעוליות למערכות הכספים.

יד ימינו של המנכ"ל

מנהל פיננסי במיקור חוץ הופך ליד ימינו של המנכ"ל. הוא מאפשר לו להתמקד בתחומי התמחותו ובניהול השוטף של המיזם, תוך שהוא מספק לו את כל המידע והכלים הפיננסיים הנדרשים לו לקבלת החלטות עסקיות שקולות. הממשק הנכון בין שניהם הינו נכס רב ערך שמאפשר את השגת היעדים ברמת סבירות גבוהה יותר, כמו גם מאפשר לחברה לפעול על בסיס שיקול דעת פיננסי – בכל שלב ובכל צעד.

צרו קשר עם המומחים שלנו >